Zveřejněním Klausova výslechu Vondrouš zákon neporušil

Praha - Pavel Vondrouš podle policie neporušil zákon, když zveřejnil výslech prezidenta Václava Klause, na něhož v září vystřelil z airsoftové pistole. Vondrouš rozdával přepis výslechu jako první číslo „svého občasníku“ před budovou Poslanecké sněmovny. Hrozila mu za to až pětimilionová pokuta. Tento týden se navíc objevil i ve Vídni, kde Klaus představoval svou knihu. Rakouská policie byla předem informována o možném incidentu, proto Vondrouše krátce zadržela. Podle policie ale u sebe tentokrát žádnou zbraň neměl.

Policisté si ke zveřejnění výslechu vyžádali stanovisko ministerstva vnitra i Úřadu pro ochranu osobních údajů. „Z analýzy vyplynul závěr, že sice bylo formálně porušeno ustanovení trestního řádu, ale vzhledem ke skutečnosti, že již došlo ke zveřejnění údajů hned po události, nebyl naplněn materiální znak přestupku,“ uvedla mluvčí liberecké krajské policie Vlasta Suchánková.

Vondrouš svůj „občasník“ nazvaný Vondroušův Xpress rozeslal i médiím. Uveřejnil v něm celý přepis výslechu, který Klaus poskytl kvůli vyšetřování libereckým kriminalistům a GIBS. Prezident v něm popisuje, jak se incident odehrál, jak ho vnímal a jak na něj reagoval.

Spolu s touto výpovědí zaslal Vondrouš tisku i dokument, na kterém podepsal poučení, že mu část spisu policisté okopírovali jen proto, aby ji mohl použít při své obhajobě. V poučení se píše: „V žádném případě nesmí být předávána dalším osobám a tiskovým médiím nebo jinak zveřejňována.“ S tím ale Vondrouš nesouhasil. Akcí chtěl poukázat na to, že v Klausově výpovědi nebylo nic zásadního, co by nebylo možné zveřejnit. Tehdy ale uznal, že mu hrozí až pětimilionová pokuta.

Šestadvacetiletý muž vystřelil na hlavu státu z bezprostřední blízkosti při příležitosti otevírání nového mostu v Chrastavě. Svým činem chtěl podle svých slov upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví. Ochranka hlavy státu zřejmě selhala, její postup nyní prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).