Lovci lebek zadrželi v ČR britského pedofila, poskytoval tu služby homosexuálům

Praha – Speciální policejní jednotka zadržela v České republice britského pedofila, ve čtvrtek ho předala kolegům z Velké Británie. Osmačtyřicetiletý Brit byl na útěku 15 let, v ČR údajně provozoval neoficiální síť ubytování pro homosexuály a zprostředkovával pro vybranou klientelu homosexuální služby.

V Británii byl odsouzen k několika letům vězení za pohlavní zneužívání dětí a po třech letech podmínečně propuštěn. „Podmínky propuštění téměř okamžitě porušil tím, že protiprávně vycestoval ze země na neznámé místo v Evropě,“ doplnil mluvčí policie Tomáš Hulan.

Čeští policisté později zjistili, že se Brit ukrývá v ČR, a 22. srpna jej zadrželi v bytě poblíž Vinohradské ulice v Praze. Při zatýkání kladl muž podle Hulana odpor a spoután byl až po krátké potyčce s policisty.

Po zadržení hledaného převzali policisté Národní centrály SIRENE, kteří zajišťovali předání muže do Británie. Předali ho 15. listopadu na Letišti Václava Havla v Praze britským policistům.

Jednotlivé centrály SIRENE v evropských zemích zajišťují mezinárodní pátrání v rámci schengenského prostoru a ve státech EU. Česká centrála loni zaznamenala 638 případů vypátrání hledaných zločinců. V letošním roce řešila přes 270 zásahů v cizině vůči zločincům hledaným českými orgány a obdobný počet zločinců vypátraných pro zahraniční partnery v ČR.