Lidé vzpomněli na oběti dopravních nehod

Praha - Světový den obětí dopravních nehod přinesl řadu vzpomínkových setkání. K pietním akcím v Praze, Plzni a Letovicích se letos připojili i v Brně, kde si připomněli oběti prázdninové nehody českého autobusu v Chorvatsku, kterou osm lidí nepřežilo. Jen v noci na dnešek nepřežili dopravní nehody v Česku tři lidé, dva mladíci na Jihlavsku a muž na Bruntálsku. Podle zdrojů z ministerstva dopravy na silnicích po celém světě zemře každý rok více než milion lidí, zraněných je přitom až 50 milionů.

Záběry na autobus, který havaroval v Chorvatsku, otřásly koncem června celou Českou republikou. Ten cestou na Makarskou riviéru narazil do svodidel, přejel do protisměru a pak se převrátil. Za tragédii, kterou nepřežilo osm lidí, mohl jeho řidič. „Vzhledem k tomu, že cestující byli částečně spojeni s Brnem a okolními obcemi, tak jsem se rozhodli uspořádat i bohoslužby v Brně,“ uvedla farářka Alexandra Hauseová. Nejen smrt pasažérů tohoto autobusu ale připomíná světový den dopravních nehod. Vzpomínalo se tradičně i v Praze u nultého kilometru dálnice D1 a v chrámu v Letovicích.

„By každý neměl brát na lehkou váhu to, že sedá za volant, a měl by si osvojit význam slova pokora,“ řekl viník dopravní nehody Jan Hamr, který při předjídění neviděl špatně osvětlené auto a při havárii zemřeli dva lidé. 

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

V noci zemřeli při dopravní nehodě na Jihlavsku dva muži

Dva mladí muži zemřeli v sobotu pozdě večer při dopravní nehodě mezi obcemi Polná a Záborná na Jihlavsku. Při průjezdu zatáčky se jejich vůz z neznámých příčin dostal do protisměru a odtud vylétl z vozovky a narazil do stromu. V autě cestoval jedenadvacetiletý řidič a o dva roky mladší spolujezdec. Havárie se stala kolem 22:30. „Další okolnosti dopravní nehody jsou předmětem policejního vyšetřování,“ řekla krajská policejní mluvčí Dana  Čírtková.

Do konce října zemřelo na českých silnicích 773 lidí. I když je obětí o 50 méně než loni touto dobou, je pravděpodobné, že jejich počet do konce roku ještě naroste.