Zadrženým Čechům v Řecku se možná blýská na lepší časy

Praha - Dvojici Čechů, kteří jsou v řeckém vězení kvůli údajné špionáži, svitla naděje. Hned poté, co tamní prezident Karlos Papulias dostal dopis od Václava Klause, pozvala vedoucí jeho kanceláře na jednání českou velvyslankyni Hanu Ševčíkovou. Klaus požádal Papuliase, aby kauze věnoval zvláštní pozornost.

„Dopis byl do kanceláře prezidenta Papuliase doručen v ranních hodinách, během hodiny nebo dvou ředitelka kanceláře projevila zájem o věci se mnou pohovořit osobně,“ řekla ČT Ševčíková. Klaus označil v dopise kauzu za nešťastnou záležitost. Advokátka Dagmar Raupachová je přesvědčená, že tento Klausův krok dvojici pomůže. 

Kdy se dostanou Češi domů, není zatím jisté, do Vánoc to ale s největší pravděpodobností nebude. Za průtahy při vyřizování jejich případu mohou stávky vyvolané ekonomickou krizí, do nichž se zapojuje i řecká justice. Manželka jednoho z nich navíc čeká za necelé dva měsíce narození potomka. Ve vězení je navštívili už podruhé jejich otcové, přivezli jim hlavně teplé oblečení a peníze na telefonování. 

Řecká policie by měla během několika dní dokončit vyšetřování. Tamní obhájce by pak mohl znovu požádat o jejich propuštění na svobodu.

Řecká policie zadržela osmadvacetiletého Martina Pezlara a třiatřicetiletého Ivana Buchtu 9. září kvůli tomu, že údajně fotografovali vojenské objekty. Oběma hrozí pět až 20 let vězení, vinu popírají. Muži jsou zaměstnanci firmy Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle prvních zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru, která se na něm odehrává. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně, a také oni později uvedli, že tam trávili soukromou dovolenou a fotky pořizovali jako turisté.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)