Nákup nožů za 6 milionů - na Kotrouše padá další podezření

Praha - Česká televize zjistila, že bývalý ředitel Městské policie hlavního města Prahy Vladimír Kotrouš čelí dalšímu podezření. Tentokrát se týká zakázky za 6 milionů korun. Už zítra přitom začne pražský městský soud rozplétat jinou jeho korupční aféru. Loni ho totiž policie zadržela s údajným úplatkem v kapse.

Česká televize zjistila, že policie už několik týdnů prošetřuje podezření na manipulaci u další zakázky pražské městské policie z doby, kdy jí šéfoval Kotrouš. „Trestní oznámení se týká zakázky nákupu nožů pro strážníky městské policie,“ potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk. 

ČT získala výpověď jednoho z bývalých Kotroušových podřízených. Ten na Vrchním státním zastupitelství v Praze do protokolu uvedl, že vedení městské policie nechalo nakoupit přes 2 000 kapesních záchranářských nožů za více než 6 milionů korun, přičemž obvyklá cena měla být o zhruba 3,5 milionu nižší.  

Podezřelá zakázka
Zdroj: ČT24

Trestní oznámení:

„Neznámí pachatelé z řad Městské policie Praha se mohli dopustit trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby.“

A tím problémy Kotrouše nekončí, už zítra se bude totiž u soudu řešit jiný jeho případ. Ve vedení pražských strážníků skončil loni poté, co ho policie zadržela s údajným úplatkem v kapse. Kotrouš měl při zadržení u sebe 150 tisíc. Celkem chtěl podle detektivů úplatek ve výši 1 200 000 korun. To vše od majitele autoservisu Josefa Jíši jako provizi za zakázku na opravu vozů městské policie. „Úplatek měl dle obžaloby požadovat ve formě pravidelné procentní provize z celkových objemů fakturovaných částek,“ říká mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková. 

Vladimír Kotrouš strávil ve vazební věznici na Pankráci celkem tři měsíce, od svého propuštění v únoru pracoval na městské policii jako administrativní pracovník. V červnu ale dal výpověď a od té doby je bez práce a s médii komunikuje jen minimálně.