Imunitní výbor přerušil jednání o Pekárkovi, zve si ho ke slyšení

Praha – Sněmovní mandátový a imunitní výbor otevřel proceduru soudní žádosti o vydání poslance Romana Pekárka (ODS) ke stíhání. Podle očekávání dnes ještě výbor s doporučujícím stanoviskem nepřišel, jednání přerušil. Sejde se znovu ve čtvrtek, kdy by měl rozhodnout. Pekárka si výbor na jednání pozval. Sám Pekárek ukončil členství ve straně, požádat o zbavení poslanecké imunity ale nechce. Podle svých slov je nevinen. Soud ho v květnu poslal na šest let do vězení za korupci, ale kvůli Pekárkovu odvolání je rozsudek stále nepravomocný. Díky této časové prodlevě se mohl stát poslancem a umožnit tak schválení kontroverzního daňového balíčku v prvním čtení.

„Dneska jsme jednání zahájili, rozhodli jsme, že bude pokračovat a že ho pozveme na příští schůzi. Rozhodli jsme se také, že nebudeme vyžadovat žádné další podklady, jak většinou činíme u jiných věcí. Protože za situace, kdy už je rozsudek, byť nepravomocný, je řízení už v tak pokročilém stavu, že není třeba dalších podkladů pro naše rozhodnutí,“ shrnul pro ČT člen výboru Stanislav Křeček (ČSSD). Podle jeho osobního názoru není důvod, aby sněmovna odmítla Pekárka vydat.

Další člen a Pekárkův stranický kolega Jan Vidím před zasedáním uvedl, že na poslance je ve straně vyvíjen neustálý tlak od řadových poslanců, kteří ho vyzývají, aby se svého poslaneckého mandátu vzdal.

Pekárka odsoudili v květnu

Bývalý místostarosta Kolína byl nepravomocně odsouzen v květnu, výzvy na vystoupení ze strany ale nevyslyšel. Kauza připravila ODS v Kolíně o výsadní postavení na radnici. Nyní by se mělo odehrát u vrchního soudu odvolací řízení, kterému ale brání fakt, že Pekárek získal poslaneckou imunitu, aby mohl v klíčovém hlasování podržet Nečasovu vládu. „Protože vím, že jsem nevinen, je pro mě problém jen tak tady prostě říct: 'Vzdávám mandát,'“ uvedl Pekárek. I přesto, že má podle svých slov čisté svědomí, chtěl by po něm státní zástupce kromě šestiletého trestu i milionovou pokutu.

Předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc (ČSSD):

„Jsem přesvědčen, že mandátový výbor doporučí vydání pana poslance Pekárka stejně jako sněmovna (…) Není důvod, abychom neumožnili dokončit tento proces jako takový.“

Člen mandátového a imunitního výboru Jan Vidím (ODS):

„Je nepředstavitelné, že by Poslanecká sněmovna nevydala poslance Pekárka k trestnímu stíhání a tím zabránila, aby případ mohl být dotažený do konce (…) Jsem přesvědčen, že jednání dopadne tak, aby mohlo trestní stíhání pokračovat.“

Pokud se Pekárek mandátu nevzdá, ale bude vydán k trestnímu stíhání, může koalici chybět jeho hlas při pokusu přehlasovat očekávané senátní veto daňového balíčku. Poslanci vládních stran ho schválili těsnou většinou 101 hlasů. 

Roman Pekárek
Zdroj: ČT24

Úplatek a machinace s pozemky

Roman Pekárek byl od roku 2006 do komunálních voleb před dvěma lety místostarostou Kolína. Letos v květnu mu soud nepravomocně udělil šestiletý trest vězení za to, že si údajně v roce 2009 řekl o milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků. Brněnskému podnikateli Petru Ličkovi nabídl, že mu zařídí prodej 92 144 metrů čtverečních v průmyslové zóně Šťáralka za 15 milionů korun. Cena stanovená znalcem byla ale nejméně 41 milionů.

Pekárkovi se podle žalobce podařilo přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo, že vzhledem k hospodářské krizi za pozemek není možné dostat více. Radnice totiž chtěla parcely prodat za vyšší cenu už dříve, zájemci si to ale vždy na poslední chvíli rozmysleli. Ličkovi soud vyměřil roční vězení. Oba shodně od začátku kauzy tvrdí, že jsou nevinní.

Poslanci, o jejichž vydání jednal v posledních dvou letech mandátový a imunitní výbor:

3. 9. 2012 David Rath (ČSSD)Bývalý středočeský hejtman čelil žádosti policistů o vydání ke stíhání v souvislosti s údajnou korupcí při nákupu vybavení do tří středočeských nemocnic. Výbor ho ke stíhání doporučil vydat.

10. 7. 2012 Vlasta Parkanová (TOP 09) – Policie chtěla Vlastu Parkanovou stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů. Vznikla údajně škoda 658 milionů korun. Výbor ji ke stíhání doporučil vydat.

12. 6. 2012 Otto Chaloupka (VV) – Mandátový a imunitní výbor nezaujal k Chaloupkově kauze jednoznačné stanovisko, rozhodnutí o vydání tedy bylo plně na poslancích. Ti rozhodli ve prospěch vydání Chaloupky, který čelil podezření z přijímání úplatků od bývalého asistenta.

22. 5. 2012 David Rath (ČSSD) – Mandátový a imunitní výbor doporučil sněmovně, aby potvrdila stíhání poslance Davida Ratha. Policie vinila Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku v souvislosti s opravou zámku Buštěhrad.

25. 8. 2011 Vít Bárta (VV) a Jaroslav Škárka – Výbor jednomyslně doporučil sněmovně, aby vydala k trestnímu stíhání předsedu poslanců VV Víta Bártu a nezařazeného poslance Jaroslava Škárku (dříve VV). Policie je chtěla stíhat kvůli podezření z korupce.

25. 3. 2011 Stanislav Huml (VV) – Mandátový a imunitní výbor se k Humlově vydání jednoznačně nevyjádřil. Poslanci následně nevydali Humla k trestnímu stíhání, ač o to v projevu ve sněmovně sám požádal. Policie Humla podezřívala ze zmanipulování posudku nehody.

Po vypuknutí aféry byl Pekárek vyškrtnut z kandidátky pro komunální volby v roce 2010. Pekárek je i jednatelem firmy Decibel Production, která v minulosti vydávala kolínský městský zpravodaj. Společnost čelila kritice, že se na radniční tiskovině neoprávněně obohacovala. Pekárek to však vždy odmítal.