Dětí s epilepsií přibývá, odhalit to není snadné

Praha - V tuzemsku výrazně přibývá dětí s epilepsií a dalšími neurologickými problémy. Často jde o velmi závažná onemocnění. Podle lékařů lidé o těchto rizicíh většinou nevědí. Informovanost má zlepšit speciální kalendář – se skutečnými dětskými pacienty.

Epilepsie je nejčastějším chronickým onemocněním u dětí. Rozpoznat ji ale není pro laiky jednoduché. „Bolesti hlavy, které jsou trvalé a zhoršující se, nebo změny v pohybu,“ upřesňuje neuroložka pražské Thomayerovy nemocnice Klára Brožová varovné signály, které by rodiče neměli podcenit. 

Četnost epilepsie v dětské populaci je jedno až tři procenta. V ČR žije asi 70 000 lidí s epilepsií, 20 000 až 30 000 z nich nezabírají léky. Zhruba 75 procent všech epilepsií má počátek v dětství.

Epilepsie se projevuje záchvaty. Epilepsií je více druhů, některé jsou geneticky podmíněné, jiné vznikají po poranění mozku, mozkové mrtvici či nádorovém onemocnění mozku. Epilepsie se může objevit v každém věku, nejčastěji u dětí a seniorů. Ovlivňuje zdraví, možnost vzdělání a zaměstnání, soběstačnost i vztahy. V Evropě se s tímto onemocněním potýká šest milionů lidí. 

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)