Úřady už nezaměstnané neposílají na povinnou veřejnou službu

Praha - Ministerstvo práce už vydalo úřadům pokyn, aby neposílaly nezaměstnané na povinnou veřejnou službu. Lidé, kteří už ji vykonávají, tak ji mohou opustit. Jde o reakci na rozhodnutí Ústavního soudu, který v úterý vyhlásil zrušení povinné veřejné služby. Podle generálního tajemníka ústavního soudu Tomáše Langáška by státu hrozilo vyplácení odškodného, pokud by úřady dál posílaly nezaměstnané na veřejnou službu.

Od letošního roku mohly úřady posílat na veřejnou službu bez odměny lidi, kteří byli aspoň dva měsíce bez práce. Pokud by odmítli, přišli by o podporu a dávky a museli by si platit zdravotní pojištění. Ústavní soud ale v úterý část zákona o zaměstnanosti, která toto opatření upravovala, zrušil. Předseda soudu Pavel Rychetský povinnou veřejnou službu označil za nucené práce. 

Soud v nálezu uvedl, že se část zákona „ruší dnem vyhlášení nálezu ve Sbírce zákonů“. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) poté řekla, že do té doby se tedy praxe nemění. Podle sekretáře soudu se sice příslušné ustanovení formálně zruší až v den, kdy nález ve sbírce vyjde, „avšak celá země už ví“, že Ústavní soud označil veřejnou službu v rozporu hned s několika mezinárodními smlouvami a články listiny práv a svobod.   

„Od úterka už každý zodpovědný úředník na úřadu práce musí vědět, že takzvaná veřejná služba je protiústavní. Budou-li za těchto okolností i nadále trvat na protiústavní praxi, vystavují stát v každém jednotlivém případě riziku odpovědnosti za škodu a finančního zadostiučinění,“ uvedl Langášek. Dodal, že i v judikatuře Ústavního soudu jsou případy, kdy měl nález dopad na „chování účastníků“ už ve chvíli, kdy se o něm dozvěděli, i když jim byl doručen až později. 

Mluvčí ministerstva Viktorie Plívová uvedla, že přestože soud v nálezu sám „černé na bílém“ uvedl, že se ustanovení o povinné veřejné službě ruší po vydání ve sbírce, ministerstvo hned reagovalo. „My jsme se nálezu Ústavního soudu přizpůsobili okamžitě. Na úřady práce jsme poslali pokyn, aby se žádní další uchazeči o zaměstnání nezařazovali na veřejnou službu,“ uvedla mluvčí.   

Úředníci mají nově veřejnou službu nabízet jako doplňkovou a dobrovolnou aktivitu. S lidmi, kteří 27. listopadu a po něm službu odmítli či odmítnou, už úřady nezahájí sankční správní řízení – tím pádem nepřijdou o podpory.