Mrzne, vlekaři zasněžují sjezdovky

Praha – Teploty ve velké části republiky zůstaly celý den pod nulou. Přesto má Česko příchod zimy zdárně za sebou – výstraha meteorologů před náledím už neplatí, ačkoli by zejména motoristé stále měli dávat pozor hlavně na vedlejších silnicích. Na horách jsou občas pokryté sněhem, sjízdné jsou ale všechny komunikace v zemi. Přestože je na řadě míst už sníh, sjezdovky zatím nejsou otevřené. Vlekaři je ale začali připravovat, příští týden už se mohou otevřít.

V noci na sobotu bylo vyhlášeno varování před náledím, které se tvořilo zejména v severní části celé republiky. Především však panovalo velmi chladné počasí. V celé zemi bylo pod nulou, na Jizerce bylo pod minus deseti stupni, v krušnohorské obci Jelení ráno ještě o deset stupňů méně.

Místy navíc nasněžilo, nová pokrývka se objevila zejména v Jeseníkách. Nenastala však žádná kalamita podobná té, která ve čtvrtek postihla severozápad Čech. Nejvážnější dopady mělo počasí ráno v Ústeckém kraji, kde přitom v noci nesněžilo. Dříve napadaný sníh však převážil větve stromů tak, že museli silničáři uzavřít jednu regionální komunikaci u Telnice.

Silničáři zvládali dnes údržbu silnic včetně těch, které v noci zasněžily, na horách v západních a severních Čechách však vyzývají k opatrnosti. Silnice jsou chemicky ošetřené či vymrzlé a mohou být kluzčí než obvykle.

Pro oba víkendové dny je takřka shodná předpověď – nejvyšší teploty se mají pohybovat mezi -2 a +2 stupni Celsia, na jižní Moravě může být tepleji. V noci naopak bude velmi mrazivo, teploty klesnou až k -8 stupňům. Sněžení meteorologové neočekávají. V dalších dnech už to však bude jiné, nejprve nasněží, potom se ale zvýší teploty vzduchu. Proto se může také v pracovním týdnu přes noc tvořit ledovka.

Kdo chce využít chladného počasí k lyžování, může sice vyrazit na hory, ale bude muset po svých. Všechny sjezdovky a vleky jsou ještě mimo provoz, hory tak jsou k dispozici pouze skialpinistům. Jiné by to ale mohlo být už příští týden. Provozovatelé lyžařských středisek pustili sněhová děla a začali vytvářet umělou pokrývku. Lyžaři by tak mohli již za týden sjíždět například svahy Klínovce, Šeráku nebo krkonošské Čertovy hory.