Havlovo neonové srdce se rozzáří nad Evropským parlamentem

Praha - Slavné neonové srdce od výtvarníka Jiřího Davida, které před deseti lety zdobilo Pražský hrad, míří do Bruselu. V předvečer výročí smrti Václava Havla se rozsvítí nad průčelím budovy Evropského parlamentu, k vidění tam bude až do konce ledna 2013. Pražský magistrát chce tímto způsobem připomenout památku celosvětově uznávané Havlovy osobnosti. Světelná instalace je zároveň součástí právě pokřtěné publikace o vizuální podobě pražských ulic s názvem Město = Médium.

Slavnostní rozsvícení proběhne v pondělí 17. prosince v 18 hodin nad hlavním průčelím budovy Altiera Spinelliho, sídlem Evropského parlamentu. Zúčastní se ho celá řada významných představitelů EU i České republiky včetně autora díla Jiřího Davida.

Sedmnáct metrů široké a patnáct metrů vysoké srdce lidé poprvé viděli v roce 2002, kdy se objevilo nad Pražským hradem „na rozloučenou“ s prvním porevolučním prezidentem. Tehdy ho rozsvítil sám Havel. „Původní rozměr je dodržen se vším všudy, ale bude odlehčené,“ popsal Jiří David s tím, že hmotnost byla z původní půltuny upravena na asi 300 kilogramů, aby odpovídala technickým parametrům budovy.

Obyvatelé a návštěvníci Bruselu si srdce budou moci prohlédnout do konce ledna 2013. Poté by se podle Davida mohlo stěhovat do nově opravených výstavních prostor Dolních Vítkovic v Ostravě.

Neonové srdce se stalo také součástí nové knihy Město = Médium. Ta mapuje jak meziválečné umění, tak moderní práci s ohněm, lasery i projekcemi na budovy. „Světlo v nočním městě, světlo ve tmě, to ve mně vždycky evokovalo futurismus, avantgardu. Miluji sci-fi a miluji prapodivné futuristické výtvarníky a umělce. A tady v tom se to všechno skvěle spojuje,“ řekl autor knihy Vladimir 518.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)