Švédsko předložilo o 10 procent výhodnější kontrakt na gripeny

Praha - Otázka dalšího pronájmu švédských stíhaček JAS 39-Gripen od roku 2015 je stále nedořešená - podle odstupujícího ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) ale Česko vyjednalo lepší podmínky - aktuální nabídka na další využití letounů je prý o 10 procent výhodnější než letní návrh. Další detaily ale Vondra nesdělil - vyjednávání o kontraktu je nyní na vládě a jeho nástupci. Už dříve ale naznačil, že Švédsko přislíbilo slevit z ceny pronájmu o zhruba 1 miliardu korun. Dosud platná smlouva vyprší na konci roku 2014.

Jestli budou gripeny vzdušný prostor Česka chránit i za tři roky, zatím pořád není jasné. Ministr obrany už se nechal slyšet, že se mu podařilo vyjednat lepší cenu. „Ta nabídka je o 10 procent lepší než letní. Nabídka platí do konce prvního kvartálu roku 2013. Máme tedy určitý čas,“ zmínil Vondra.

Švédové podle dřívějších náznaků prý slevili asi o miliardu. Ve hře jsou údajně tři verze prodloužení pronájmu. Na tři roky za víc než 5 miliard korun, na pět let za skoro 8 miliard nebo desetiletý kontrakt za 14,5 miliardy. Podle současné smlouvy z dob vlády Vladimíra Špidly mělo Česko půjčeno čtrnáct stíhaček na deset let za bezmála 20 miliard. Na nové podmínky česká strana ještě nepřistoupila.

Alexandr Vondra, ministr obrany:

„Jednoznačně mohu konstatovat, že se ukázalo, že kývnout na nabídku, která byla výsledkem jarních jednání, by nebylo rozumné ani hospodárné. Nyní jsme mnohem dále a švédská strana nabídla podstatně lepší podmínky.“

Šedivý: Pronajmout na deset let, potom uvažovat o koupi

Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého je v současnosti nejvýhodnější variantou desetiletý pronájem nadzvukových letadel, a to nejen z hlediska finančního, ale hlavně proto, že poskytne pilotům dostatek jistoty i času na náročný výcvik a politikům zase umožní v klidu promyslet další strategii českého letectva. Možností přitom je v budoucnosti více, armáda může letadla pronajmout, ale i koupit. „Já bych preferoval vlastní nadzvukové letadlo,“ uvedl Šedivý. Nyní ale podle jeho názoru není pro nákup vůbec vhodná doba, na trhu totiž jsou buď letadla starších typů jako americké stíhačky F16, nebo stroje moderní, ale velice drahé.

„Vlastní letectvo potřebujeme, je to otázka suverenity státu,“ myslí si generál Šedivý. Navíc pokud by Česká republika vlastní stíhací letadla neměla a platila obranu svého vzdušného prostoru jako službu, bylo by to podle Šedivého nevýhodné i z finančního hlediska.

Letouny JAS 39-Gripen má v současnosti v pronájmu několik zemí, kromě Česka ještě Maďarsko a Thajsko. Armády dvou států je pak přímo vlastní.

Armáda má novou koncepci mobilizace, reaguje na pokles výdajů

Ministerstvo připravilo také novou koncepci mobilizace, která bere v potaz současnou rozpočtovou situaci armády i počty vojáků v záloze. Stávající koncepce z roku 2005 podle vedení úřadu zastarává a pro současný stav ozbrojených sil se nehodí. Nová koncepce by
měla začít platit v roce 2015. Kromě mírového a válečného stavu počítá ještě s ohrožením státu, které bude vyhlášeno mezi dvěma krajními stavy. Vláda do té doby musí změnit příslušné zákony nebo připravit nové.