Dobeš se rozloučil s dopravou, uvažuje i o odchodu z LIDEM

Praha – Pavel Dobeš (LIDEM) se rozloučil s ministerstvem dopravy. Odchody ministrů (nejen) dopravy z vlády už v současném volebním období platí vesměs za rutinu, Dobeš opustil křeslo jako v pořadí třetí, a to na žádost vlastní strany. Její zástupci nyní s premiérem Petrem Nečasem (ODS) jednají o tom, kdo resort povede. Podle šéfky LIDEM Karolíny Peake je ve hře i sloučení ministerstva s jiným. Řešení se rýsuje v příštích dnech. Dobeš podle svého mínění za sebou nechává dobře odvedenou práci, má v úmyslu věnovat se rodině.

Dobeš při svém odchodu připomněl, že pod jeho taktovkou ministerstvo zavedlo objektivní kritéria výběrových řízení a ušetřilo přes 40 procent v soutěžních zakázkách. Nejmladší ministr má podíl na tom, že v Praze funguje centrum pro Navigační program Galileo, anebo že unie po roce a půl začala Česku zase proplácet dotace na výstavbu dálnic.  

„Samozřejmě, že je tady stín, který je na nás vrhnut, ale na druhou stranu je tady tento stín po více než deset let. My jsme se na to vrhli, bohužel se to nevydařilo podle našich představ. Ale nejde o něco, co bychom si vymysleli, abychom šikanovali občany této země,“ zhodnotil Dobeš problémy s centrálním registrem vozidel. Už téměř 150 lidí chce po ministerstvu kvůli nefunkčním registrům odškodnění. Nárokují si víc než 4 miliony korun. Zatím ministerstvo rozhodlo v deseti případech.

image_418956
Zdroj: ČT24

Opozice ale odcházejícímu ministrovi vyčítá kromě nefunkčního registru ještě problémy v ČD Cargo. Firmě totiž hrozí insolvence. „Převzal resort ve složité situaci, mnohé velké problémy bohužel nevyřešil, takže bych ho ohodnotil známkou tři mínus,“ uvedl stínový ministr dopravy a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Zastání ale měl u prezidenta Václava Klause. „Ministr Dobeš se mi zdál jako jeden z relativně velmi úspěšných ministrů právě tohoto velmi složitého resortu,“ uvedl.

Dobeš rovněž zvažuje svůj konec v řadách LIDEM, a to kvůli neshodám s šéfkou Karolínou Peake. Ta výzvu Dobešovi k odchodu oficiálně zdůvodnila přetrvávajícími problémy s centrálním registrem vozidel. Podle něj by případné setkání s Peake v následujících dnech mohlo vyřešit jeho další působení ve straně.

Ministerstvo dopravy by mohlo přejít pod jiný resort

„Projednáváme balíček redukující agendy, ve kterém jsou návrhy na slučování některých ministerstev a je pravda, že je v něm i návrh na sloučení ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu,“ tvrdí předsedkyně LIDEM Karolína Peake. Podle ní je tato otázka aktuální právě v souvislosti s debatou o Dobešově nástupci. Na něm by se měl Nečas dohodnout s Peake do týdne.

Pro ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ale představuje klíčovou skutečnost rušení některých agend, což nutně neznamená rušení ministerstev.