Policie dokončila vyšetřování Rathovy kauzy, soud může být v březnu

Praha - Kdy začne korupční případ poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha projednávat soud, zatím není jasné, podle zjištění České televize by to mohlo být až v březnu. Vyšetřování by mělo v nejbližších dnech po sedmi měsících skončit. Protikorupční policie už podle dnešní Mladé fronty DNES shromáždila všechny důkazy, státní zástupce chystá obžalobu. Podle Rathova advokáta Romana Jelínka ale pracovní přepisy odposlechů potvrzují Rathovo tvrzení, že o úplatku nevěděl.

Státní zástupce Petr Jirát deníku potvrdil, že policie už zadokumentovala všechny důkazy. Spis má téměř 50 svazků. „V příštím týdnu by se s ním měli začít obvinění seznamovat. Poté podáme obžalobu,“ cituje Mladá fronta DNES Jiráta. Rathův advokát Adam Černý je z rychlosti úřadů překvapen, předpokládal, že v prosinci ještě budou pokračovat další výslechy.

Soud připouští, že hlavní líčení v kauze Rath může začít až v březnu. „Pokud soud shledá, že je možné nařídit hlavní líčení, a na to má tři měsíce od doručení obžaloby,“ řekla ČT mluvčí pražského krajského soudu Zuzana Steinerová. Kauzu mohou také zdržet námitky advokátů, kteří již avizovali, že si budou stěžovat na postup policie, která podle nich nedala do spisu odposlechy svědčící v Rathův prospěch.

Policie do spisu zařadila i přepisy odposlechů, podle kterých se Rath domníval, že si v krabici odnáší víno. Mezi podklady pro soudce při rozhodování o vazbě a v podkladech pro poslance při hlasování o politikově vydání ale tato část chybí. Jelínek proto podal trestní oznámení na neznámého pachatele. 

Kromě Ratha obvinili kriminalisté dalších deset lidí. Zdokladovali údajnou korupci u šesti veřejných zakázek za téměř půl miliardy korun. Jen Rath za ně podle policie inkasoval nebo měl slíbené úplatky ve výši 21 milionů. Hrozí mu až 12 let vězení.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Jeden z nejdůležitějších bodů dokumentace Rathova případu představuje výpověď Rathovy spoluobviněné, podnikatelky Ivany Salačové. Ta detektivům během mnohahodinového výslechu detailně popsala údajné manipulování zakázkami, úplatkářství a role jednotlivých obviněných.