Rathův obhájce má obavy ze zmanipulování důkazů, hlavně odposlechů

Praha – Rathův advokát Roman Jelínek podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie podle něj do spisu pro vazební soud a pro poslance nezařadila část přepisu odposlechů, na kterých stíhaný poslanec David Rath mluví o tom, že si v krabici odnáší víno. Jelínek se proto obává i toho, že z celkového spisu budou vyjmuty i odposlechy z kanceláře hejtmana, které podle něj také prokazují Rathovu nevinu.

Podle odposlechů Rath před odchodem z domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a někdejšího poslance Petra Kotta například říká: „Na to francouzské se těším“ nebo: „Nesmím ho vypít moc najednou, to víš, to by mi večer zas bylo špatně“.

Jelínek tvrdí, že policie tuto část odposlechů nezařadila mezi podklady pro soudce při rozhodování o vazbě, ani pro poslance při hlasování o politikově vydání. Ten, kdo tuto pasáž z přepisů vyjmul, se tak podle Jelínka dopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Pachatel podle něj věděl, že „uvedená část může svědčit ve prospěch Ratha“ a že „upravené výstupy operativně pátracích prostředků jsou způsobilé ho poškodit“. Přesto do spisu zařadil pouze částečný přepis, na jehož základě byl poslanec obviněn a poslán do vazby.

„Otázka zní, z jakého důvodu policie vyjmula tuto část a z jakého důvodu ji nedala k dispozici sněmovně a vazebnímu soudci,“ řekl Jelínek ve Studiu ČT24. Předpokládá proto, že poté, co se příslušné soudy seznámí s celkovým přepisem odposlechů, „zjistí, že rozhodovaly na základě zmanipulované části důkazního materiálu, a v tomto směru přijmou určitá opatření“.    

Rathův advokát se v této souvislosti obává i toho, že z konečného spisu budou vyjmuty odposlechy z kanceláře hejtmana, které podle něj prokazují, že k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo. Ve spisu totiž není povolení soudkyně Okresního soudu v Ústí nad Labem ohledně odposlechů kanceláře: „Není tam vůbec zmíněno, co se na základě těchto odposlechů zjistilo. Není tam ani záznam odposlechů, ani jejich přepisy.“

Vyšetřování vazebně stíhaného poslance by mělo být v nejbližších dnech uzavřeno. Protikorupční policie už podle Mladé fronty DNES shromáždila všechny důkazy, státní zástupce chystá obžalobu. Soud by mohl začít v lednu, podle zjištění České televize by to mohlo být až v březnu. Rath je ve vazbě od poloviny května.

Rozhovor s Romanem Jelínkem (zdroj: ČT24)