Právníci rozehrají další bitvu o Čechy zadržené v Řecku

Praha/Atény - Právníci Čechů zadržených před téměř třemi měsíci v Řecku se v pátek znovu odvolají proti obvinění ze špionáže, justici požádají o jejich podmínečné propuštění na kauci. Informoval o tom advokát zadržovaných Čechů Panajotis Eleftheriu. Poprvé snahu dostat Ivana Buchtu a Martina Pezlara z tamějšího vězení úřady na konci října zamítly. Vyšetřování případu se v Řecku chýlí ke konci.

Mužům hrozí pět až 20 let vězení za to, že údajně fotografovali vojenské objekty. Oba vinu popírají. Rozhodovat bude nicméně justiční komise v jiném složení než doposud. Právnička Dagmar Raupachová odhaduje, že oba zadržení doma do Vánoc nebudou. „Jako pravděpodobnější bych viděla, že se to zásadní odehraje po Novém roce,“ dodala.

Podle právníka Eleftheriu se ovšem o to dostat muže z vazby pokusí. Výši kauce, kterou by řecká justice mohla stanovit, si ale netroufl odhadnout. Podle něj by následným krokem mohlo být odvolání proti její případně přemrštěné výši. Zkušenosti z podobných případů ukazují, že pokud vůbec bude finanční záruka požadována, tak nebude malá, aby měla řecká strana záruku, že obvinění zemi neopustí.

Do případu se v uplynulých měsících osobně vložil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg i premiér Petr Nečas. Prezident Václav Klaus napsal kvůli zadrženým Čechům dopis svému řeckému protějšku. Všechno zatím bez jasného výsledku.