Janouškova nehoda: Lobbista bude stíhán za úmyslný trestný čin

Praha - Lobbista Janoušek, který údajně v opilosti řídil a srazil ženu, bude stíhán za úmyslný trestný čin. Podle žalobkyně Jitky Rybenské nepřichází v úvahu, aby se jeho jednání posuzovalo jako nedbalost. Janouškovi tak hrozí za úmyslné těžké ublížení na zdraví tři až deset let vězení.

„Já zatím nevím, jestli se to bude překvalifikovávat, ale nedbalostní právní kvalifikace nepřichází v úvahu,“ prohlásila státní zástupkyně. Podle ní se nyní řeší zejména kvalifikace trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého je Janoušek také obviněn. „Podle mého názoru se to skončit jinak než obžalobou nedá,“ uvedla Rybenská. Jak dlouho bude vyšetřování ještě trvat, ale nedokázala odhadnout.

Státní zástupkyně nyní studuje znalecké posudky. Jeden posudek je z oboru dopravy, ten má asi 90 stran, dále znalci zkoumali Janouškovu příčetnost a vážnost zranění ženy. 

Janoušek jednapadesátiletou ženu vážně zranil letos v březnu při nehodě v Praze 4. Po nehodě ujel. Hájí se, že ženu neviděl a srazil ji omylem. Policie mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Podle deníku Blesk Janoušek ženě vyplatil odškodné ve výši 900 tisíc korun. Pokud se případ dostane před soud, mohlo by vyplacení odškodného ovlivnit výši trestu. 

O Janouška se zajímá také protikorupční policie. Detektivové zkoumají jeho úlohu při prodeji pozemků dopravního podniku na pražské Palmovce a také to, zda nezasahoval do řízení o změnách územního plánu.