Odvolací soud „očišťuje“ Bártu i Škárku. Soudce Šotta skrytě kárá

Praha – Městský soud v Praze obrátil dubnové rozhodnutí soudce Jana Šotta v kauze Víta Bárty a Jaroslava Škárky doslova na hlavu. Na závěry odvolacího soudu ztělesněného soudkyní Jarmilou Löffelmannovou upozornil server iHNed.cz. Šott v rámci opakovaného řízení bude znovu rozhodovat o trestní odpovědnosti obou aktérů, tentokrát je zřejmě bude muset osvobodit.

iHNed.cz uveřejnil rozhodnutí, kterým odvolací městský soud nařizuje nové projednání kauzy. Píše se v něm, že Bárta poslance neuplácel, není totiž důkaz, že nešlo o půjčky, čímž se samotný Bárta i hájil. „Obvodní soud bude respektovat právní názory odvolacího soudu a znovu ve věci rozhodne,“ cituje server odvolací soudkyni Löffelmannovou.

Bárta si od Šotta vyslechl podmíněný trest za korupci, Škárka pak tříletý trest vězení za podvod. Soudkyně Löffelmannová ve svých závěrech upozornila, že podmínkou úplatku je podle zákona „obstarání věci veřejného zájmu.“ Jediný fakt v kauze ovšem podle ní je, že spolustraníci a poslanci Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka obálky dostali.

„Jakákoli souvislost s obecným zájmem není v této části skutkového děje zjištěna, tedy nelze ani z ničeho dovodit, že by šlo o úplatky, ať už bezúročnou půjčkou, nebo nevratným majetkovým prospěchem. Za této situace nelze jinak než uzavřít, že jednání obžalovaného Bárty nenaplňuje znaky žalovaného ani jiného trestného činu,“ míní soudkyně Löffelmannová.

Soudkyně Jarmila Löffelmannová:

„… Celé záležitosti dal neadekvátní rozměr zájem médií a veřejnosti v důsledku na ní zúčastněných osob, jejichž chování ve stylu politického intrikaření nepodléhá trestní odpovědnosti, ale odpovědnosti před jejich voliči.“

Dodává navíc, že Šottova verze příběhu nedává smysl. Vztahy mezi Bártou, Škárkou a Kočí byly už dlouho napjaté, oba údajně uplácení poslanci Bártovi hrozili odmítnutím loajality. „Ve vzájemné napjaté a nepřátelské atmosféře by musel předpokládat reálnou možnost, jak se pak také stalo i objektivně pouze na podkladě předání půjček po oznámení této věci ze strany Kočí a Škárkovi policii, že by došlo z jejich strany k využití situace a k oznámení takového podplácení, čímž by se vystavil nebezpečí politické likvidace, tedy nebezpečí mnohem citelnějšímu, než byly dílčí problémy, jež údajně dle obžaloby chtěl poskytnutím úplatků odstranit,“ píše Löffelmannová.

Soudce Jan Šott
Zdroj: ČT24

Bártovi se dostalo zastání u Nejvyššího soudu, který v říjnu vyslyšel jeho stížnost a konstatoval, že Bárta nemůže být potrestán za nabídku peněz během poslanecké schůze Věcí veřejných. Stalo se tak totiž na půdě sněmovny a Bártovo jednání kryje poslanecká imunita. Soudkyně Löffelmannová i tak nesouhlasí s Šottovou tezí, že i obyčejná půjčka může zapůsobit jako úplatek. Tedy že poslanci díky Bártovým penězům mohli přestat rebelovat. „S právními úvahami soudu I. stupně o charakteru vratné bezúročné půjčky jako úplatku by odvolací soud nesouhlasil,“ prohlásila Löffelmannová.

Škárkův trest rovněž plave na vodě

Potrestání Jaroslava Škárky vězením pak soudkyně naprosto odmítá rovněž s odvoláním na základní znaky podvodu – musel by se chtít úmyslně na cizí účet obohatit. Podvod by to mohl být, jedině kdyby si Škárka peníze vzal, rozhodnutý je Bártovi nevrátit. „Objektivně (si peníze) nechat nemohl – tomu odpovídá i faktický stav, neboť k vrácení částky Bártovi nedošlo nezávisle na vůli Škárky jen proto, že byla zajištěna orgány činnými v trestním řízení,“ píše soudkyně.

Petr Franc, předseda Okresního soudu v Kutné hoře:

„Rozhodnutí soudu prvního stupně bylo zrušeno a vráceno k novému projednání, takže formálně vzato proces nekončí, ale naopak se vrací na samý začátek.“

A jde ještě dál rovnou varuje, že soudce Šott může ve Škárkově jednání stěží hledat nějaký jiný trestný čin, s nímž by souhlasila: „Ani jiná případná právní kvalifikace jednání obžalovaného Škárky vyplývající z provedeného dokazování nepřipadá dle názoru odvolacího soudu v úvahu.“

Šotta na jaře Baxa chválil

Počínání soudce Šotta se přitom bezprostředně po ukončení jarního procesu setkalo s glorifikacemi od různých osobností i představitelů justice. Třeba předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa nešetřil slovy uznání. Vyzdvihoval mimo jiné Šottovu ochotu otevřít proces veřejnosti, což v Česku není zrovna běžné. „Především jsem měl trochu pyšný pocit, že jsou v justici takoví soudci. Já jsem toho kolegu nikdy neviděl, nikdy jsem o něm předtím neslyšel, ale měl jsem z něj radost…,“ prohlásil tehdy Baxa pro Hospodářské noviny.

Josef Baxa, soudce Nejvyššího správního soudu
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Bártovi dal verdikt volné ruce, chce se ucházet o post šéfa VV

Bárta se v důsledku závěrů odvolací instance rozhodl vyhovět řadě nominací, které podle svých slov obdržel od regionálních organizací VV, a bude se ucházet o křeslo předsedy strany. Podle exministra dopravy byly Kočí a Škárka „loutky“, které ho měly diskreditovat ve snaze očistit ministerstvo od stavební lobby, která předražuje nejen dálnice. „Proto jsem se na základě tohoto rozsudku a jeho komentáře rozhodl vyhovět řadě nominací, které jsem dostal od klubů z VV,“ řekl Bárta.