Studentovi hrozí za krádež předvolebních plakátů až tři roky

Ostrava - Z říjnové krádeže volebních plakátů tehdejšího senátního kandidáta a současného senátora Leopolda Sulovského (hnutí Ostravak) policie viní třiadvacetiletého vysokoškoláka, člena ČSSD. Řeší, zda nejednal na něčí objednávku. Kriminalisté také pátrají po jeho komplicovi, se kterým plakáty umístěné na sololitových deskách na pouličních lampách bral.

Mladík si už vyslechl obvinění z krádeže a maření přípravy a průběhu voleb a referenda. Ve vězení může strávit až tři roky. Policisté jej dopadli na základě kamerových záznamů. Na nich našli podezřelé auto i posádku, která v noci na 4. října projížděla ulicemi obvodu Ostrava-Jih a sbírala ze sloupů veřejného osvětlení volební plakáty na deskách.

Obviněný mladík se policii přiznal. Uvedl, že takto chtěl regulovat masivní kampaň Sulovského. „Bral to jako volební boj. Údajně si neuvědomil, že páchá trestnou činnost,“ řekl šéf kriminalistů Radim Bena. Svého společníka ale neudal. Tvrdí, že to byl jeho nápad, a odpovědnost chce nést sám. Už se údajně i omluvil a vzniklou škodu zaplatil. Celkem obviněný s dalším neznámým mužem ukradli 112 desek s plakáty. Vyhodili je do kontejneru. Škoda, kterou reklamní agentuře způsobili, dosahuje 16 000 korun.

Plakáty zmizely před prvním kolem senátních voleb. Z něj do druhého kola s těsným rozdílem postoupil právě Sulovský a starosta Ostravy-Jih Karel Sibinský (ČSSD). Ten dnes uvedl, že obviněného mladíka, člena ČSSD, zná. „Vypomáhal mi například s vylepováním plakátů. Sám se nabídl. Jeho služeb jsem občas využil. Nebyl ale členem našeho štábu,“ řekl.

Připustil, že mladík takzvané lampostery kradl v jeho prospěch. „Asi mi chtěl pomoci. Spíše mi to ale uškodilo. Polda Sulovský tak měl zadarmo reklamu. Takové věci vždy přinesou prospěch oběti,“ míní Sibinský. Odmítá, že si krádež objednal on či někdo ze štábu. „To je hloupost. Polda měl dobře udělanou kampaň. Takové množství plakátů nemohlo nic ovlivnit,“ řekl Sibinský, který nakonec se Sulovským v druhém kole voleb prohrál.