Stav dvou pacientů s prasečí chřipkou zůstává kritický

Praha – Zdravotní stav muže a ženy, kteří se léčí s prasečí chřipkou na ARO pražské Všeobecné fakultní nemocnice, zůstává nadále extrémně kritický. Dostávají léky a jsou napojeni na přístroj. Oba pacienti mají těžký zápal plic a lékaři čekají, jak jejich organismus oslabený chronickými nemocemi zareaguje na léčbu.

„Je to s nimi nadále vážné, dostávají protivirový lék Tamiflu a antibiotika a čeká se, jak zareagují,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Pekařová. Muž i žena navíc patří do rizikové skupiny chronických pacientů; on je obézní kardiak, ona rovněž trpí obezitou. Pacienti s touto zátěží jsou při chřipce více ohroženi komplikacemi.

Mluvčí doplnila, že případů prasečí chřipky má Všeobecná fakultní nemocnice i několik do roka. Varovala proto před panikou, epidemie prasečí chřipky v ČR není.

Podle odborníků se chřipka A(H1N1) zvaná prasečí vyskytovala v ČR v menším počtu i v předchozích dvou letech, kdy dominovala chřipka B. Pandemický kmen složený z části chřipky prasečí, lidské a ptačí vyvolal epidemii v roce 2009.