Vrchní soud znovu otevřel kauzu „vora v zakoně“ Soghojana

Praha – Z rozhodnutí Vrchního soudu v Praze došlo k zásadnímu obratu v kauze údajného šéfa ruskojazyčné mafie Andranika Soghojana. V usnesení, které se podařilo České televizi získat, vrchní soud nařizuje Městskému soudu v Praze, aby se řídil důkazy, které svědčí o Soghojanově vině. Vor v zakoně, jak je muž přezdíván, čelil obvinění, že zorganizoval v roce 2007 vražedný hon. Městský soud ho dvakrát zprostil obžaloby.

Poprvé městský soud projednával Soghojanův případ v říjnu 2010 a dospěl k osvobozujícímu rozhodnutí. Soghojan následně opustil Česko a už druhý rok nejsou o jeho pohybu žádné zprávy. Protože odvolací senát případ vrátil k novému projednání, zasedl nad ním soud i letos v dubnu a dospěl k identickému verdiktu. Předseda senátu Luboš Vrba zopakoval, že se opět nepodařilo skutek popsaný státním zástupcem obžalovaným prokázat, a proto je soud musel osvobodit.

Podle aktuálního usnesení vrchního soudu ovšem podřízená instance zřejmě pochybila. „Městský soud své názory završuje naprosto nepřijatelným způsobem,“ stojí ve zprávě. Jde zejména o jediného a klíčového svědka Tagira Taršojeva. Pražský městský soud ho totiž označil za nevěrohodného a jeho výpověď nebral v potaz. „Městský soud nehodnotí skutečnosti, které tento svědek uvádí, a zabývá se toliko jeho údajnou nevěrohodností,“ uvádí ve svém usnesení vrchní soud. Jeho soudci nyní požadují, aby bylo Taršojevovo svědectví považováno za věrohodné.

Současně členové vrchního soudu rozhodli, že u Městského soudu v Praze se musí kvůli předchozím chybám kauzou zabývat jiní soudci. To potvrzuje i mluvčí pražských soudců Martina Lhotáková: „Na jiném složení senátu nyní bude nově posoudit trestní věc dle pokynů vrchního soudu.“

Soghojan je podle policie „vorem v zakoně“, tedy vysokou kriminální autoritou zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle obžaloby si vraždu podnikatele objednal v roce 2007. Najatý vrah podle spisu nejprve omylem na Václavském náměstí v Praze pobodal jiného muže a o několik dnů později, opět omylem, usmrtil řidiče společnosti Sazka.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)