Úrazovost 2012: Nejvíc bylo zlomenin, počet úrazů zvýšila ledovka

Praha - Přes dva miliony lidí přijdou v Česku každoročně k lékaři s úrazem. Potvrzují to i letošní statistiky. Nejvíce zraněných bylo doma a při sportu. Velký nárůst přinesla také ledovka. Celkově vedou ve statistikách pacienti se zlomeninami - sádrou končí každý čtvrtý úraz.

Podle pojišťoven se letos nejvíc úrazů stalo doma, a to při kutilství, na zahradě nebo při vaření. Šlo hlavně o tržné a řezné rány, natažené vazy nebo popáleniny. Dále se pak Češi nejčastěji zraní při sportu - nejen na hřišti, ale také na svahu. „Trendem je, že Češi přišli na chuť ochranným pomůckám, vidíme ve statistikách méně závažných otřesů mozku,“ konstatoval mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Hazarduje se hlavně na sjezdovkách, přestože by se lyžaři a snowbordisti měli řídit bezpečnostním desaterem. „Nejčastější úrazy bývají, když se dva lyžaři srazí, nedávají pozor a jedou za sebou, to jsou nejhorší úrazy,“ podotkl provozovatel lyžařského areálu Bartošovice Jan Sotona.

Ambulantně bylo po úrazu ošetřeno přes jeden a půl milionu lidí, téměř dvě stě tisíc muselo být hospitalizováno a okolo šesti tisíc osob následky nepřežilo. „Hraje v tom často roli alkohol, ať už je to pyrotechnika, autonehody nebo utržené prsty,“ řekl lékař Jiří Hoch. Právě proto lékaři očekávají opět plné ordinace na přelomu roku.

Úrazovost v roce 2012 (zdroj: ČT24)