Česko a Slovensko po 20 letech – společná letecká ochrana a fúze železničních dopravců

Brno - Česko a Slovensko by měly víc spolupracovat na úrovni zahraniční politiky nebo společné železniční dopravy. Shodli se na tom premiéři Petr Nečas a Robert Fico ve speciálním dílu Otázek Václava Moravce. Oba politici například hovořili o fúzi ČD Cargo a slovenské Železniční společnosti Cargo Slovakia. Už v roce 2016 by mohly oba státy společně chránit svůj vzdušný prostor.

Fúze nákladních železničních dopravců je jedna z oblastí, na které chtějí Robert Fico a Petr Nečas intenzivně pracovat. Spojit by se mohly Český nákladní železniční dopravce ČD Cargo a slovenská Železničná spoločnosť Cargo Slovakia. Od sloučení si politici slibují hlavně úspory, jako významné ale vidí i možné důraznější postavení na trhu. 

„V konkurenci, která dnes převládá na evropském trhu, se opět potvrzuje, že potřebujeme silné společné podniky. Malé podniky, malé firmy, malá carga, nedokážou přežít. My to vidíme na Slovensku, máme s touto společností vážné ekonomické problémy,“ prohlásil Fico. 

„Ve střední Evropě by tak vznikl silný hráč, byla by to jedna ze čtyř až pěti nejsilnějších železničních nákladních společností v celé Evropě,“ dodal Nečas. Společnosti ČD Cargo hrozí insolvence. Firma chce proto restrukturalizovat. Chce prodat nadbytečné lokomotivy, zlikviduje přes 5 000 vagónů a propustí více než 2 200 lidí. 

A spojovat by se mohlo i jinde. Například v některých zemích by Česko a Slovensko mohly mít společný konzulát nebo ambasádu. Společnou cestou by obě země měly razit i v Evropské unii. Premiéři se shodli na tom, že spolu dokážou víc než každá země samostatně. Do budoucna mluví taky o bližším propojení české a slovenské obrany. Společná ochrana vzdušného prostoru ČR a SR by mohla začít v roce 2016 nebo 2017, navrhl Nečas. Oba státy ušetří a ochrana bude prý i efektivnější, myslí si Fico.