Češi a Poláci budou střežit hranice před pašeráky léků

Ostrava/Brno – Česká republika se s Polskem dohodla na vzniku společné speciální skupiny policistů a celníků, která bude hlídat česko-polskou hranici před lidmi pašujícími do Česka léky s pseudoefedrinem. Ten se často používá pro výrobu pervitinu, a právě Polsko patří vedle Slovenska mezi nejčastější zdrojové země pro tuzemské varny.

Česko-polský tým se v těchto dnech teprve ustavuje a pracovat začne během několika měsíců. Jeho úkolem bude zlepšit komunikaci a sledovat trasy, po nichž do České republiky ilegálně proudí léky s obsahem pseudoefedrinu. „Slovensko a Polsko, to jsou země, kde je možné tyto léky nakupovat bez občanského průkazu, není tam ten prodej evidován,“ uvedla mluvčí blanenské policie Iva Šebková. Tatáž látka je navíc obsažena i v běžně dostupných prášcích proti nachlazení.  

O regulaci volného výdeje problematických léčiv v polských lékárnách zase jedná české ministerstvo vnitra s polskou vládou. „Bohužel z nějakých důvodů, které jsou na polské straně, k této regulaci ještě nedošlo,“ uvedl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

  • Varny pervitinu v ČR zdroj: ČT24
  • Výroba drog zdroj: ČT24

Zemím, odkud do Čech proudí nejvíc zdrojové látky pro výrobu pervitinu, také odpovídá výskyt varen na českém území; zatímco v Jihomoravském kraji policisté odhalili 54 pervitinových laboratoří a v kraji Zlínském jich bylo 44, na Pardubicku našli jen dvě.

Na jižní Moravě je potom také nejvíc lidí závislých na pervitinu. Podle sdružení Podané ruce, které s drogově závislými pracuje, se jejich počet během uplynulých dvou let zvýšil o téměř dva tisíce na současných sedm tisíc.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)