Amnestie: Dvě třetiny jsou venku, týkat se bude 32 tisíc lidí

Praha – Soukolí amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem se v těchto dnech otáčí na plné obrátky. Brány věznich již opustily přes dvě třetiny ze sedmi tisíc vězňů, na které se vztahuje prezidentská amnestie. Podle aktuálních odhadů ministerstva spravedlnosti se amnestie dotkne 32 tisíc lidí. Amnestie se totiž netýká jen osob vězněných, vymazat z rejstříku může Klausovo rozhodnutí i podmíněný trest. Objevují se ale i první incidenty, existují i případy, že amnestovaný se záhy po propuštění vrací zpět do vazby.

Aktuální odhady ministerstva spravedlnosti ukazují, že Klausova amnestie se dotkne celkem 32 tisíc lidí, z toho 14 500 je podmíněně odsouzených. Amnestie podle ministerstva zahrne také přibližně 12 tisíc lidí odsouzených k obecně prospěšným pracím a 330 osob, které soudy potrestaly domácím vězením.

Podle Hospodářských novin s odvoláním na odhad ekonoma a specialisty na vězeňství Libora Duška by se ale mohlo hovořit až o stovce tisíc lidí. „Tolika lidem byl v posledních pěti letech udělen podmíněný trest do dvou let, jak o tom mluví amnestie, a zároveň u nich ještě pořád trvá zkušební lhůta,“ cituje deník Duškovo vysvětlení. A jeho propočet potvrdily HN i okresní soudy, které údajně podmínečné tresty ukládají nejčastěji. Server Novinky.cz uvádí nižší počty, podle jejich zdroje se může jednat minimálně o 20 tisíc osob.

Sám ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uznává, že vymazávání podmíněných trestů zabere z celé prezidentské amnestie nejvíce práce. „Pro soudce to budou dvě třetiny jejich práce. Propouštění vězňů, které řeší nyní, je jen první část,“ prohlásil pro HN.

Plošné zastavování trestních stíhání kritizují žalobci

Rozhodnutí zastavit v rámci amnestie trestní stíhání trvající déle než osm let se sazbou nepřevyšující deset let vězení se nelíbí Unii státních zástupců. Podle výkonného výboru unie Klausův odkaz na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva není vhodný. Judikatura totiž řeší jednotlivé případy, zatímco hlava státu rozhodla plošně. Žalobci také upozornili na to, že i přes omezení trestní sazbou se amnestie týká nejzávažnějších hospodářských kauz.

Propouštění pokračuje - na svobodě je přes 5 tisíc vězňů, objevují se i incidenty

Na svobodě už je přes 5 tisíc vězňů ze 7 tisíc amnestovaných. Osm z 36 věznic propustily všechny, na které se prezidentská milost vztahovala. Své brány zavřela například káznice v Břeclavi, Teplicích, Litoměřicích nebo Valdicích. V ostatních pokračují soudci v práci, dostat by se měli ke složitějším kauzám a individuálnímu krácení trestů. Podle tiskového mluvčího Vězeňské služby bude propouštění pokračovat i o víkendu.

Zbytek amnestií sahá mimo – od trestu budou očištěni například lidé, kteří byli před začátkem roku 2013 odsouzeni k domácímu vězení nebo veřejně prospěšným pracím. Soudci tyto tresty vyřeší podle ministerstva spravedlnosti do několika týdnů.

Úřady práce nápor nových klientů zvládají bez problému

Desítky tisíc lidí se tak dočkají vyčištění trestního rejstříku, a tím se jim otevře třeba cesta k získání zaměstnání. Očekávaný nápor nových amnestovaných vězňů o služby úřadů práce ale zatím zaznamenán nebyl. Klienti se nejvíce zajímají o okamžitou dávku, která činí 1 000 korun. Do evidence úřady nově zapsaly na 651 lidí. „Zájem není tak markantní. Lidé po propuštění hned neběží na úřad práce,“ podotkl generální ředitel centrálního Úřadu práce ČR Jiří Kubeša. Pokud se propuštění vězni přihlásí do evidence uchazečů o práci, mohli by případně získat i podporu v nezaměstnanosti.

Krátkodobá svoboda

Například pouhých 11 hodin si užil na svobodě amnestovaný třicetiletý muž ze Znojemska. Zadržen byl nad ránem, když se v opilosti vloupal do restaurace v Hrušovanech nad Jevišovkou. „Je podezřelý z krádeže vloupáním a čelí trestnímu stíhání i v mnoha dalších kauzách, proto podáme návrh na jeho vzetí do vazby,“ uvedla mluvčí policie. Muž byl loni v únoru odsouzen za krádež. Nástupu do věznice se vyhýbal. Podařilo se jej zadržet přímo při činu, když se koncem června vloupal do prodejny potravin. 

V Karviné se zase amnestovaný čtyřiačtyřicetiletý vězeň krátce po propuštění vloupal do domu, kde dříve bydlel. Hlídka městské policie jej dopadla uvnitř domku silně opilého. V restauraci na Zlínsku pak agresivní propuštěný vězeň zranil jednoho z hostů. Další z amnestovaných je podezřelý z krádeže okapů v Praze, jiný bývalý vězeň podle policie odcizil v pražském obchodě přes sto balení prezervativů.