Do boje o Hrad by voliči vyslali Fischera se Zemanem

Praha – Rovných sedm dní dělí Česko od chvíle, kdy se zavřou volební místnosti po prvním kole prezidentských voleb. Poslední volební model Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který zjišťoval voličskou podporu jednotlivých kandidátů, v této souvislosti potvrzuje železné pravidlo posledních měsíců; pokud by se volby konaly před Vánoci, postoupil by do druhého kola z prvního místa Jan Fischer a o prezidentský post by se utkal s Milošem Zemanem.

Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění proběhl mezi 3. a 10. prosincem 2012 na reprezentativním vzorku 1 047 dotázaných. Někdejšímu předsedovi úřednické vlády Janu Fischerovi připisuje podporu 22,5 procenta voličů, což představuje oproti listopadu mírný pokles. Jeho pravděpodobný rival a bývalý premiér Miloš Zeman by v adventním čase získal 19,5 procenta hlasů – stejně jako v listopadu.

Třetí příčku na pomyslném žebříčku volební podpory obsadil Jiří Dienstbier s 13 procenty. Pro oficiálního kandidáta ČSSD to meziměsíčně znamená čtyřprocentní nárůst preferencí. Čtvrtý by se umístil kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg (7 %) následovaný umělcem Vladimírem Franzem (5,5 %).

Podpora dalších kandidátů se pohybuje v jednotkách procent. Zuzana Roithová by získala 4,5 procenta hlasů, Přemysl Sobotka o procento méně. Táňu Fischerovou by šlo volit 2,5 procenta dotázaných, Janu Bobošíkovou procenta dvě. Průzkum zahrnoval i kandidáty odmítnuté ministerstvem vnitra Tomia Okamuru (5 %) a Vladimíra Dlouhého (2,5 %); ani jeden z nich se ovšem pro nedostatek podpisů na petičních arších volby nezúčastní.

Za pozornost stojí také trvale vysoká míra nerozhodnosti českých voličů. Celých 58 procent oslovených v průzkumu CVVM uvedlo, že své rozhodnutí o tom, koho budou volit, mohou ještě změnit. Stejné číslo vzešlo i z listopadového průzkumu.