Záchytky budou hlásit každého opilce jeho praktickému lékaři

Praha – Protialkoholní záchytné stanice v Česku čekají změny. Ministerstvo zdravotnictví pro ně připravuje nový zákon, podle kterého například budou muset hlásit každého opilce jeho praktickému lékaři. V případě mladistvých pak pediatrovi i sociálním pracovníkům. Chystané změny nejprve projdou kolem připomínek, v únoru k nim své řekne vláda. Nových pravidel by se záchytky měly dočkat od příštího roku.

Ministerstvo chce jasně stanovit i vybavení stanic a zavést pravidla, která teď podle něj záchytkám chybějí. Nikdo totiž přesně neví, jaký mají vlastně statut. Není například jasné, jestli jde o zdravotnické zařízení, nebo ne. Od roku 2001 je zřizují kraje, ne vždy jsou ale v areálu nemocnice.

Ministerstvo jim chce proto dát jasný statut zdravotní služby, o přijetí opilců také nebudou rozhodovat pouze psychiatři. Ošetřit by se mělo i to, co se s lidmi bude dít dál. V tomto ohledu má ministerstvo už jasno. „Každý pobyt na záchytné stanici bude poskytovatel hlásit praktickému lékaři pacienta,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Ferdinand Polák.

První záchytná stanice
Zdroj: ČT24

Dohledat praktického lékaře ale není v praxi u všech klientů možné. „Část vám to nechce sdělit, část klientů, třeba bezdomovci svého praktického lékaře ani nemají,“ podotkl psychiatr u protialkoholní záchytné stanice VN Olomouc Jaroslav Konečný.

Záchytka je světový vynález s českou adresou. Jaroslav Skála způsobil jejím otevřením v roce 1951 protialkoholovou revoluci. V Česku na záchytkách ročně střízliví zhruba třicet tisíc lidí a jejich počty rostou. Nocleh na stanici se přitom značně prodraží. Někde stojí i přes deset tisíc korun.

Reportáž Lenky Drmotové a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)