Stehlík amnestii nepřijme, za Poldovku chce více než miliardu

Praha - Pokud soud zastaví kauzu bývalých kladenských hutí Poldi, jejich někdejší majitel Vladimír Stehlík prezidentskou amnestii odmítne. Deníku Právo řekl, že kdyby ji přijal, neměl by žádnou možnost získat náhradu škody. Kvůli likvidaci Poldovky požaduje skoro miliardu a půl. Stehlík chce u soudu dokázat, že kauza Poldi Kladno byla vykonstruovaná. Amnestie podle něj není nic jiného než snaha zamést podobné kauzy pod koberec.

„Trvám na tom, abych byl předvolán k soudu, kde předložím doklady, že šlo o vykonstruovanou záležitost a řízenou likvidaci kladenských hutí. Ze mne, mého syna Marka i někdejšího ekonomického ředitele Poldi Ocel Luboše Pejpy si vyrobili bílé koně, obětní beránky,“ řekl Právu Stehlík. Když bude potřeba, je připraven vést kauzu až do Štrasburku. Stehlíkovi by ale i v případě pokračování kauzy vězení už nehrozilo. Soud by pouze vyslovil verdikt vinen či nevinen.

Vladimír Stehlík i jeho syn Marko byli obviněni v roce 1996, čtyři měsíce strávili ve vazbě. Policie je obvinila z toho, že neodvedli 25 milionů korun na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy. Údajně také poskytovali své firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu 67 milionů korun. Další škoda asi 113 milionů vznikla podle policie neoprávněným převodem majetku oceláren do nově založené společnosti Poldi Steel. Řízení sice bylo v roce 2010 zastaveno, Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a případ se tak znovu otevřel.

V kauze byl obviněn i tehdejší ekonomický ředitel Poldi Ocel Luboš Pejpa. Ten ale loni zemřel. Řízení s Vladimírem Stehlíkem bylo před třemi lety ze zdravotních důvodů zastaveno, k soudu tak chodil jen jeho syn Marko. „Trpěl jsem těžkým povazebním syndromem a cirhózou jater. Teď jsem se ale už dal jakž takž dohromady. Když mi tedy přijde od soudu vyrozumění, že se náš případ vzhledem k amnestii zastavuje, odmítnu to,“ řekl Právu Vladimír Stehlík.

Marko Stehlík už dříve odmítl, že by se obohatil na úkor hutí, prý jen převzal a hradil jejich staré závazky. Vinu vidí v lidech, kteří chtěli dostat Poldi do konkurzu, aby ji stát nemusel nákladně restrukturalizovat. Jeho otec proto v roce 2011 podal trestní oznámení na 22 osob, které měly údajně na likvidaci Poldovky podíl. Domáhá se zároveň odškodnění ve výši 1,4 miliardy korun. 400 milionů chce věnovat na odstupné pro bývalé zaměstnance Poldovky a 60 milionů pro zaměstnance Bohemia Art: „Chci si také koupit zpět bývalý dům a ojeté auto. Mám teď důchod 11 000 korun a devět tisíc z toho platím nájem. Vzdát se nemohu, udělal bych ze sebe blbce.“