LIDEM zůstávají ve vládě, odchod ministrů se ruší

Praha – Předsednictvo i poslanecký klub liberálních demokratů (LIDEM) vyslyšelo návrh své předsedkyně Karolíny Peake a odsouhlasilo setrvání strany ve vládní koalici s ODS a TOP 09. Vládní krize vyvolaná jejím sesazením z ministerstva obrany, kdy Peake k 10. lednu oznámila odchod z vlády, je tímto zakopána. Smířlivě už dopoledne hovořili místopředsedové všech tří vládních stran, pro něž je v tuto chvíli přednější revize koaliční smlouvy než obsazení ministerstva obrany.

„Jak poslanecký klub, tak republiková rada strany LIDEM se rozhodly vyslyšet žádost koaličních partnerů, abychom setrvali ve vládě do té doby, než zjistíme, že jsme schopni se dohodnout na podobě nové koaliční smlouvy pro zbytek volebního období, a získat tak garance, že priority strany LIDEM jsou i prioritami této vlády,“ oznámila po jednání orgánů strany Peake.

Jmenovala mezi prioritami pro koaliční smlouvu zákon o úřednících, který omezuje vliv politických stran na úřady státní správy, redukci agend, protibyrokratický balíček, žádné další zvyšování daní či financování politických stran. „Usnesení, které jsme přijali před Vánoci a které dodnes považujeme za adekvátní reakci na porušení dohody o výměně resortů ministerstev dopravy a obrany, jsme dnes z důvodu přistoupení našich koaličních partnerů na tuto žádost zrušili,“ konstatovala vicepremiérka.

Podle Peake se na hlavu LIDEM nyní snesou výtky, že se jen drží u koryt. „Znovu říkám, pokud něco prosadit chceme, musíme to prosadit prostřednictvím programového prohlášení vlády. Z opozice neprosadíte v podstatě nic…,“ uvedla. Neočekává pochvaly, má ale za to, že v politice nejsou strany kvůli pochvalám, ale aby prosazovaly svůj program.

Setrvání LIDEM ve vládě tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Jsme svoji, řekly si strany už dopoledne

Smířlivě Peake mluvila již v průběhu Vánoc a ochotu pokračovat dnes deklarovaly i špičky koalice na jednání K9. Po jednání K9 o tom informoval místopředseda ODS Martin Kuba: „Pro všechny strany je důležité dokončit koaliční smlouvu, aby obsahovala priority všech stran, které považují za nejdůležitější.“

  • Martin Kuba (ODS): Shodli jsme se na tom, že chceme v daném koaličním projektu pokračovat tak, jak to prezentovala ODS už před Vánoci.
  • Miroslav Kalousek (TOP 09): LIDEM jsme ubezpečili, že TOP 09 má zájem v koalici pokračovat. Věříme, že do konce ledna dokážeme najít koaliční smlouvu, která bude akcentovat programové priority do konce volebního období.
  • Dagmar Navrátilová (LIDEM): Nabídka byla jasná: „Chceme s vámi jednat“. My jsme té nabídky využili. Prvořadé jsou pro nás naše programové priority.

Šéfka LIDEM Karolína Peake již dříve uvedla, že obsazení ministerstva obrany je pro ni uzavřená kapitola a totéž potvrdila i dnes: „Nechceme se uchylovat k veřejným debatám o jednotlivých postech, zásadní je pro nás věcná debata o koaliční smlouvě.“ Spekuluje se o tom, že by post ministra obrany přitom mohl obsadit první náměstek Vlastimil Picek, kvůli jehož odvolání se musela Peake z čela silového resortu na konci prosince poroučet.

Personální otázky, a tak ani nové obsazení prázdného ministerstva obrany, nebyly podle představitelů stran vládní koalice vůbec na pořadu jednání. „Jednání pro nás nemají jen rozměr diskuse o křeslech, setrvání ODS v této koalici musí mít smysl pro Českou republiku,“ uvedl Kuba. Možnost, že by se chystala další vládní rošáda, při níž by LIDEM dostali zpět ministerstvo dopravy a ODS obranu, tedy resorty, které si před Vánoci strany vyměnily, je podle Navrátilové i Kuby prakticky vyloučená.

Analytička ČT Martina Lustigová:

„Vládní krizi můžeme považovat za překonanou nejen dnes, ale už několik dní.“