Ústavní stížnost na církevní restituce dokončují i komunisté

Praha - Ústavní stížnost na církevní restituce chystá rovněž opoziční KSČM. Její podoba je podle komunistického poslance Stanislava Grospiče hotová, nyní se dolaďuje. Zákon není podle KSČM v souladu s ústavním pořádkem. Komunistická strana předloží stížnost k podpisu i dalším poslancům, kteří se zákonem o majetkovém vyrovnání státu s církvemi nesouhlasí, řekl dnes novinářům Grospič.

„Každá politická strana zastoupená v Poslanecké sněmovně má své právo pracovat na ústavní stížnosti, vyjádřit v ní své výtky,“ řekl Grospič pro ČT. Nevyloučil ani to, že podpoří další ústavní stížnosti. Podaly ji už VV a chystá ji ČSSD. Až komunisté stížnost dokončí, obrátí se i na ostatní poslance s žádostí o podporu jejich návrhu. Ústavní stížnost musí podpořit podpisem 41 poslanců, komunisté obsadili ve sněmovně 26 křesel.

Přijetí zákona považuje KSČM za ústavně protiprávní. Majetkové nároky církví, které zákon zakládá, podle Grospiče neodpovídají jejich reálnému vlastnickému podílu v minulosti. Hrozí prý také prolomení restituční hranice února 1948, když zákon hovoří o přezkumu kroků, které jsou vázané na druhou pozemkovou reformu z roku 1947.

Stanislav Grospič o ústavní stížnosti na církevní restituce (zdroj: ČT24)

Za sporné komunisté pokládají také oceňování majetku. Napadnout hodlají rovněž proceduru schvalování zákona ve sněmovně po senátním vetu. Sněmovna měla podle Grospiče rozhodnout hned, na návrh vládních poslanců ale předlohu ze schůze vyřadila. „Dala najevo, že se cítí být vázána rozhodnutím Senátu,“ soudí Grospič. Opětovné zařazení zákona na program jednání dolní komory označil za protiústavní.