Odborníci: Prezidentská volba ukazuje na krizi zavedených stran

Praha – Přímá volba prezidenta podle odborníků ukázala, že jsou v Česku zavedené politické strany v krizi. Ukazuje to prý zejména velice slabý výsledek kandidáta ODS Přemysla Sobotky. Naopak postupující Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg zastupují strany, které v průzkumech pro sněmovní volby nepřesahují deset procent.

Politolog Michal Klíma z Metropolitní univerzity se domnívá, že lze dnešní výsledek chápat jako pokračování určité vzpoury z roku 2010, kdy voliči při volbách do sněmovny masivně kroužkovali kandidáty. „Mnohem důležitější roli než rozpor mezi levicí a pravicí sehrál rozpor mezi občanskou společností a tím klientelistickým systémem, na který se napojily některé struktury politických stran,“ domnívá se Klíma. 

Podle zástupce šéfredaktora MF Dnes Jiřího Kubíka umístění Přemysla Sobotky ukazuje, že buď ODS neuměla postavit přesvědčivého kandidáta, nebo prostě lidé nevnímají občanské demokraty jako stranu, která by si zasloužila mít prezidenta. 

Sociolog médií Jaromír Volek v povolebním studiu chválil Karla Schwarzenberga, který měl prý nejlepší kampaň, na druhé místo pak Volek dává Miloše Zemana – u něj Volek chválí spot, který natočil Filip Renč, který jinak točil pro ODS. „Schwarzenberg se vyhnul několika přímým soubojům s Milošem Zemanem. Verbální schopnost rychlé reakce a ostrého bonmotu je u Miloše Zemana lepší. Schwarzenbergovu kampaň ale považuji za ukázkově provedenou,“ uvedl Volek. 

Fischerova kampaň prý byla příliš dlouhá

Ten naopak kritizoval kampaň Jana Fischera, který podle průzkumů patřil k hlavním favoritům. Podle Volka ale kampaň trvala příliš dlouho: „Nerozuměl jsem tomu, proč Jan Fischer začal tak brzo, časování kampaně bylo rozjeté na dlouhý interval. Takto dlouho hrál kampaň Jiří Paroubek v posledních volbách a nevýhra ČSSD byla dána tím, že v posledních týdnech před volbami neměli co komunikovat.“ To byl zřejmě důvod, proč nakonec Schwarzenberg bývalého premiéra ve volbě předběhl, ačkoliv byl Fischer v průzkumech favoritem.

Politolog Tomáš Lebeda pak v povolební debatě upozornil, že se ještě pořadí kandidátů ve druhém kole může měnit, což ukazují příklady ze zahraničí – třeba francouzští prezidenti Mitterand a Chirac šli také do druhého kola až z druhého místa. „Ve většině případů ve druhém kole vítězí kandidáti, kteří v prvním (kole) obsadili první pozici, ale rozdíly v procentech bývají větší. Procenta pro pana Schwarzenberga a Zemana jsou nízká a počet hlasů, které se mohou přesouvat, je obrovský,“ upozornil Lebeda.

Průzkumy hrubě podcenily Schwarzenberga

Přímá prezidentská volba ukázala, že se nelze příliš spoléhat na průzkumy veřejného mínění. Agentury STEM, CVVV i ppm factum totiž ještě v prosinci favorizovaly Jana Fischera, který se měl ve druhém kole utkat s Milošem Zemanem. Naopak ministr zahraničí Karel Schwarzenberg skončil hluboko v poli poražených - nejlepší výsledek mu připisovala ppm factum (9,2 %).

Agentura STEM se lidí dotazovala v období od 1. do 7. prosince, z průzkumu vzešel vítězně Jan Fischer (25,6 %), následovaný Milošem Zemanem, kterého podpořilo 17,2 % respondentů. Třetí v průzkumu skončil kandidát ČSSD Jiří Dienstbier se skoro 14% podporou. Kuriózně pak působí téměř shodný výsledek pro Karla Schwarzenberga a Přemysla Sobotku, které v průzkumu shodně podpořilo zhruba šest procent lidí. Přitom skutečný volební výsledek obou kandidátů se lišil o 21 procent.

Průzkum STEM
Zdroj: ČT24/STEM

V průzkumu agentury ppm factum v prosinci těsně vyhrál Miloš Zeman, kterého by podpořilo 25,6 % dotázaných - tento výsledek opravdu odpovídá skutečně Zemanově podpoře ve volbách. Na druhém místě ale skončil Jan Fischer (25 %), třetí místo pak s velkým odstupem obsadil Jiří Dienstbier (10,6 %). Karel Schwarzenberg v tomto průzkumu skončil až za hudebníkem Vladimírem Franzem. Dotazování proběhlo ve dnech 29. listopadu až 9. prosince.

Průzkum ppm factum
Zdroj: ČT24/ppm factum

Rovněž prosincový průzkum agentury CVVM poslal do druhého kola prezidentské volby Fischera se Zemanem. Na prvním místě skončil Fischer s podporou 22,5 procenta, Zeman skončil s tříprocentním odstupem druhý. Třetí příčku na pomyslném žebříčku volební podpory obsadil Jiří Dienstbier s 13 procenty. Schwarzenberg, který nakonec Zemana vyzve ve druhém kole volby, dostal v průzkumu sedm procent. Agentura se lidí dotazovala v období mezi 3. a 10. prosincem 2012.  

Průzkum CVVM
Zdroj: ČT24