Komunisté podpoří ve druhém kole Zemana

Praha - Komunisté budou ve druhém kole prezidentské volby podporovat Miloše Zemana (SPOZ). Karel Schwarzenberg je podle nich odpovědný za činnost současné vlády, která zhoršuje sociální a ekonomickou situaci a přijala církevní restituce. Komunisté v prvním kole nedoporučili svým voličům žádné konkrétní jméno, podpořili ale levicové kandidáty, tedy Zemana a místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera.

„My nebudeme měnit usnesení, protože v tom prvním kole jsme měli dva kandidáty, které jsme podporovali. Jeden z nich prošel, takže my nebudeme nic měnit na tom, že ten z kandidátů, který měl podporu, bude mít i podporu ve druhém kole,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Za správný také označil postup své strany, která neměla vlastního uchazeče o Hrad. Podle Filipa se díky tomu hlasy levice nerozmělnily.

„Pro mě je největším překvapením postup Karla Schwarzenberga, který je jako první místopředseda vlády jistě odpovědný za současnou velmi špatnou sociální a ekonomickou situaci,“ řekl Filip. Lidé by si podle něj měli uvědomit, že nejde o slova, ale o činy: „Karel Schwarzenberg hlasoval pro církevní restituce, hlasoval pro zvýšení daní, hlasoval pro zhoršení sociálního systému.“ Schwarzenberg podle Filipa jako předseda TOP 09 odpovídal i za kauzu exministra práce Jaromíra Drábka, jehož bývalé podřízené vyšetřuje policie kvůli údajné korupci.

První přímá volba tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)