Klaus: Prezidentské volby jsou strašlivou prohrou pro ODS

Praha - Prezident Václav Klaus označil výsledek prvního kola přímé volby za strašlivou prohru pro ODS a debakl pravice. Dominantně podle něj vyhrála levice. Při Jizerské padesátce dnes ale zároveň novinářům řekl, že je rád, že do finále postoupili politici. Utkají se v něm expremiér Miloš Zeman (SPOZ) a vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Voličům Klaus žádné doporučení nedal, bylo by to podle něj od prezidenta nefér. S Klausovým hodnocením ale nesouhlasí Karel Schwarzenberg, podle něhož nešlo o boj mezi pravicí a levicí, ale o střet osobností.

„Jako prezident, kterému jde o to, aby Česká republika byla reprezentována, jsem rád, že byli zvoleni politikové. V tomto smyslu jsem spokojen, že jsme se nedopustili žádných exotických voleb. Myslím, že oba dva vědí, co prezidentská funkce znamená,“ řekl Klaus České televizi.

Klaus: ODS tyto volby zásadním způsobem podcenila

Prezident zopakoval také svůj dřívější názor, že přímá volba je do značné míry otázkou moci médií. „Myslím, že ten poslední týden to demonstroval velmi jasně,“ uvedl s tím, že by si moc přál, aby kampaň do druhého kola byla férová a aby lidé přemýšleli vlastním rozumem.

Václav Klaus: „Tyto volby byly největším debaklem pravice vůbec v historii postkomunistické éry v naší zemi. Tím já samozřejmě velmi trpím, byla to strašlivá prohra ODS a dominantně vyhrála levice. Jsem z toho smutný a mám pocit, že je s tím třeba něco udělat. Jestli včera někde v Radiožurnálu pan Schwarzenberg řekl, že jsem o něm řekl, že je levičák, tak já už si to sice nepamatuju, ale když to říká, tak si myslím, že je to pravda.“

Výsledek voleb označil prezident za strašlivou prohru pro ODS, která podle něj přímou volbu zásadním způsobem podcenila. „Jestli teď někdo z nich bude říkat, že to udělali schválně nebo jí nepříkládají takový velký význam, myslím, že to není pravda,“ podotkl a poukázal na volební účast, která dosáhla 61 procent. Prohra v přímé volbě je podle Klause po krajských volbách už druhým debaklem: „Z toho něco vyplývá nebo respektive by vyplývat mělo.“ O tom, že by proto sám uvažoval o návratu do politiky, ale odmítl spekulovat.

Nejde o prohru pravice, lidé rozhodovali o osobnostech

Karel Schwarzenberg nesouhlasí s Klausovým stanoviskem a nevnímá tudíž výsledky prvního kola prezidentských voleb jako prohru pravice. Pravice sice podle něj v následujícím období vítězit nebude, avšak výsledky by neoznačil za velké vítězství levice, protože lidé nerozhdovali podle tohoto kritéria, ale podle osobnosti: „Z nichž nejsympatičtější je Miloš Zeman a druhou je Karel Schwarzenberg… Není to ani prohra pravice ani ohromující výhra  levice, je to rozhodnutí pro toho či onoho kandidáta,“ řekl Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce.

Klaus přímou volbu už dříve kritizoval, nakonec ale sám vyzval občany, aby přišli k volbám. Nevolit podle něj znamená „dopustit, aby byl zvolen někdo jiný“.

Klaus hodnotil výsledek přímé volby (zdroj: ČT24)