I ve 2. kole je možné volit mimo bydliště, lístky se už distribuují

Praha - Lidé, kteří nebudou moci hlasovat ve finále prezidentské volby v místě svého bydliště, mohou opět požádat úřady o voličský průkaz. Ve svých schránkách ale tentokrát hlasovací lístky nenajdou, dostanou je přímo ve volebních místnostech.

Druhé kolo prezidentské volby proběhne v pátek 25. ledna a v sobotu 26. ledna. V pátek budou volební místnosti otevřené od 14 do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin.

Na písemnou žádost o vydání voličského průkazu mají lidé čas do pátku 18. ledna. Pokud to nestihnou, mohou si o průkaz požádat na obecním úřadě osobně až do středy 23. ledna.

V obálkách bude opět devět kandidátů – kdyby Zeman nebo Schwarzenberg odstoupili

Břeclavská firma Moraviapress už s distribucí hlasovacích lístků pro druhé kolo začala. Lístky tentokrát nebudou bílé, ale žluté. V obálkách pak budou znovu lístky se jmény všech kandidátů z prvního kola volby. Je to kvůli tomu, kdyby se některý ze dvou finalistů, tedy Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg, rozhodl z voleb odstoupit. „Pokud by totiž některý z nich náhle z jakéhokoli důvodu odstoupil, do druhého kola voleb by za něj postoupil kandidát ze zbytku navržených, jenž získal nejvyšší počet hlasů,“ vysvětlila manažerka veřejného prodeje firmy Markéta Dvořáková.

Moraviapress vytiskne opět 10,5 milionu hlasovacích lístků, které společnost rozveze na 500 úřadů v republice. Na výrobu lístků pro obě kola bude spotřebováno asi 500 tun papíru. Vše musí být hotovo do úterý 22. ledna. Společnost tiskne lístky také pro volby do sněmovny nebo Sbírky zákonů.