Chřipka si letos připsala již šestnáct obětí

Praha – Od začátku zimy zemřelo na komplikace spojené s chřipkou 16 lidí. Plošně v České republice zatím chřipková epidemie vyhlášena nebyla, ačkoliv některé kraje se s ní již potýkají. Prudký nárůst nemocných byl zaznamenán minulé pondělí. V nemocnicích bylo zatím se závažným průběhem nemoci 99 pacientů, lékaři ale upozorňují, že jich může být i více. Každým rokem v Česku podlehne této nejčastější infekci až 2 500 lidí, nakazí se pět procent dospělých a dvacet procent dětí.

Těžký průběh plicní infekce je hlavně u lidí mladšího a středního věku, nejohroženější jsou obézní lidé, těhotné, astmatici a diabetici. Ministerstvo zdravotnictví uvolnilo minulý týden k použití 1 440 balení antivirotika Relenza pro pacienty s obzvlášť komplikovaným průběhem onemocnění, tento týden uvolní také několik tisíc balení léku Tamiflu. Národní referenční laboratoř potvrzuje nárůst sezonního viru A(H1N1).

Kvůli chřipce je ode dneška zavřená Základní a mateřská škola v Křižánkách na Žďársku. S virovými onemocněními tam ulehlo více než 80 procent žáků. Podobně je na tom i mateřská škola v Kralicích nad Oslavou na Třebíčsku, kam dnes přišlo na vyučování z celkového počtu 42 dětí pouze 5 předškoláků.

Ministerstvo také zřídilo na pomoc lékařům konzultační telefonní linku. Obzvlášť závažné případy mohou probrat s odborníky ze specializovaného pracoviště Všeobecné fakultní nemocnice. Linka je dostupná lékařům z celé ČR sedm dní v týdnu 24 hodin denně pro případ, že by se u jejich pacientů objevily život ohrožující komplikace.