Do čela Národního úřadu pro vyzbrojování se vrátil Bulant

Praha - Do čela Národního úřadu pro vyzbrojování se vrátil Pavel Bulant, kterého z funkce před Vánoci odvolala tehdejší ministryně obrany Karolína Peake. Jeho znovuuvedení do úřadu inicioval premiér Petr Nečas, který obranu provizorně vede. Bulant se také stal zástupcem náměstka ministra obrany pro obranné akvizice.

„Jsem rád, že mohu pokračovat v práci na projektech, u jejichž počátku jsem stál. Rád bych také stabilizoval vztahy s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu a posunul je z roviny osobního napadání do roviny profesionální konstruktivní spolupráce,“ uvedl Bulant podle ministerské tiskové zprávy.

Bulant, povýšený loni v říjnu do hodnosti brigádního generála, se do úřadu odpovídajícího za vyzbrojování českých vojáků vrátil po měsíci. V prosinci jej den po svém nástupu na ministerstvo odvolala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Kritizovala jej například za údajně nezvládnutý nákup uniforem pro vojsko. Nahradil jej ve středu odvolaný Štrupl, o jehož další práci v resortu se nyní jedná.

Vicepremiérčino razantní řešení personálních otázek bezprostředně po příchodu na ministerstvo, kdy odstranila také prvního náměstka Vlastimila Picka, se ale Nečasovi nelíbilo. Peake po osmi dnech z čela resortu odstranil a následovala poslední z řady vládních krizí. V jejím důsledku ministerstvo dočasně řídí právě premiér, který Picka do funkce vrátil už dříve.

Nečas tento týden uvedl, že kabinet vybere nového ministra obrany po skončení druhého kola prezidentské volby. Finále klání o Hrad se uskuteční 25. a 26. ledna.