Rekordní zájem o volby – o voličský průkaz si požádalo přes 700 tisíc lidí

Praha – Do otevření volebních místností pro druhé kolo přímé prezidentské volby zbývají necelé tři dny. Hlasovací lístky jsou vytištěné, a dnešním dnem skončila pošta s jejich rozvozem na radnice. A právě na úřadech je teď plno, protože tisíce lidí si na poslední chvíli vyřizují voličské průkazy. Zájem o jejich vydání je mnohde dvakrát tak vyšší, než pro první kolo voleb, požádalo o ně již přes 700 tisíc lidí. Možnost žádat o průkaz přitom mají voliči ještě dnes a zítra do 16. hodin, žádost ale musí podat osobně na Obecním úřadě. Voličský průkaz pro druhé kolo si přitom musí zařídit i ti, kteří s jeho pomocí už volili v kole prvním, voličský průkaz z prvního kola totiž ve druhém kole prezidentské volby není platný.

O voličské průkazy byl přitom nebývalý zájem už před prvním kolem prezidentských voleb, kdy voličské průkazy využili třeba účastníci Jizerské padesátky v Bedřichově. Třeba českolipský městský úřad vydal na 160 průkazů a královéhradecký magistrát vyhověl více než čtyřem stovkám zájemců, podobně jako magistrát ve Zlíně.

S průkazem bude možné hlasovat nejen po celé České republice, ale i na 102 českých zastupitelských úřadech v zahraničí, kde budou stejně jako v prvním kole hlasovat také lidé zapsaní na zvláštních seznamech voličů. „V případě, že jste si rozmysleli a chcete volit doma, ale máte voličský průkaz, musíte ho vzít s sebou, protože komise si ho zanese ke svým materiálům,“ upozornil mluvčí ministerstva vnitraVladimír Řepka.

Druhé kolo prezidentské volby proběhne v pátek 25. ledna a v sobotu 26. ledna. V pátek budou volební místnosti otevřené od 14 do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin.

Balíky s hlasovacími lístky
Zdroj: ČT24

Ve svých schránkách ale tentokrát hlasovací lístky nenajdou, dostanou je přímo ve volebních místnostech. A přestože vytištěny budou lístky pro všech devět kandidátů, dostanou lidé ve volební místnosti jen lístky dvou postupujících, zamezí se tak mimo jiné tomu, aby voliči vhazovali do uren lístky svých favoritů, kteří do druhého kola nepostoupili.

Písemnou formou už o voličský průkaz požádat nelze, termín vypršel v pátek 18. ledna.

Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních nebo rodinných důvodů obecní úřad a ve dnech volby okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči dva své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

Jak budou volby probíhat dál?

Vzdát se kandidatury mohou kandidáti do čtvrtka 24. ledna do dvou hodin odpoledne.

Před zahájením hlasování pak musí všechny okrskové volební komise dostat hlasovací lístky všech kandidátů a vybrat z nich lístky kandidátů postupujících.

Samotné druhé kolo prezidentské volby začne ve zvláštních volebních okrscích v zahraničí (kvůli časovému posunu) už ve čtvrtek 24. ledna, v České republice pak v pátek 25. ledna.

Volební okrsky mají povinnost sečíst hlasy do 24 hodin po ukončení volby, prakticky se tak, stejně jako v kole prvním, ale nejspíš stane mnohem dříve.

Návrh na neplatnost volby může nejpozději do 10 dnů po vyhlášení celkových výsledků volby podat každý občan zapsaný do seznamu voličů, navrhující poslanci, navrhující senátoři nebo navrhující občané, a to u Nejvyššího správního soudu.

Hlasovací lístky a použité úřední obálky obecní úřady a ministerstvo vnitra uschovají po dobu 30 dnů od uveřejnění celkových výsledků voleb.

Volební výbor do 60 dnů ode dne vyhlášení celkového výsledku volby zveřejní veškeré účetnictví týkající se volební kampaně, a to v listinné nebo elektronické podobě.

Volba prezidenta
Zdroj: ISIFA/VLP/Libor Plíhal

Lyžařská střediska zažijí nápor voličů

Častý důvod, proč si lidé průkaz nechávají vytvořit, je pobyt na horách. Na nápor lyžařů-voličů se tak připravují i v těch nejvyšších místech republiky. Třeba v Malé Úpě je ze stalých obyvatel jen asi stovka voličů. Už před necelými čtrnácti dny jich ale přišel i díky lyžařům dvojnásobek. Z místní sjezdovky to totiž mají lidé do malé volební místnosti jen necelých čtyři sta metrů.

Nejen na úřadech v horách teď vrcholí přípravy. Dnes dopoledne doputovaly poslední balíky s hlasovacími lístky a obálkami do všech míst v republice, kde se bude volit. Pošta je z tiskárny rozvážela od 17. ledna. „Celkem se na tom podílelo 56 aut, rozvezli jsme 320 palet, na kterých bylo 94,5 milionu hlasovacích lístků 9 prezidentských kandidátů,“ upřesnila Marta Selicharová, mluvčí České pošty.