Ministerstvo žehná pokutám za nové výmluvy místo osoby blízké

Praha – Po čtyři dny již platí novela silničního zákona, která se mimo jiné snaží omezit zneužívání výmluv na osobu blízkou. Neprokáže-li se porušení předpisů někomu jinému, nese za něj odpovědnost majitel auta. Radnice prozatím vidí v zavedené novince rychlejší potrestání těch, kdo se přiznají, na druhé straně i možné zkomplikování práce s těmi zapírajícími. Mnozí šoféři i právníci už totiž vidí v nových paragrafech skuliny.

Podle odhadů se v České republice na osobu blízkou každoročně vymluvilo asi půl milionu řidičů. Ministerstvo dopravy rozeslalo na úřady sestavenou metodiku, v níž doporučuje postup na nové, očekávané výmluvy. Mezi nimi se třeba může vyhoupnout výmluva na osobu vzdálenou. Dohledat neznámého cizince může úřadu trvat několik měsíců, čímž se řízení nejen protahuje, ale především prodražuje.

Specialista na dopravní právo, advokát Josef Biňovec: „Změna není zbytečná, ale nebude moc praktická. Potrvá jen pár měsíců, než lidé najdou způsob, jak to obejít.“

Ředitel Služby dopravní policie Leoš Tržil v Interview ČT24: „Metodika ministerstva dopravy říká, že v případě, že nebudou dostatečné údaje k dispozici, nebo nebude možné vůbec ztotožnit pachatele přestupku, nebo ve lhůtě prověřit, bude věc řešena opět s provozovatelem vozidla.“

Při takzvaném řetězení se zas několik známých může domluvit a každý postupně ukáže na dalšího. Provozovatel vozu bude tvrdit, že ho půjčil prvnímu, ten pak zas uvede druhého, který jej zas podle vlastní verze neváhal svěřit do péče další osoby a tak dále. Úřady musí rozplést kaskádu do jednoho roku, po uplynutí této lhůty se přestupek považuje za promlčený. Domluví-li se tedy provozovatel s dostatečným počtem osob, může řízení neúměrně protahovat. Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila se ale protahované řízení vždy vrátí zpět k provozovateli vozu.

Ministerstvo dopravy považuje novelizaci silničního zákona za zjednodušení celého správního řízení a zjednodušení vymáhání přestupků. Resort vychází z toho, že kdo se přizná, zaplatí malou pokutu a nedostane trestné body. Naopak úřady nabádá k tomu, aby jakékoli výmluvy utnuly a neváhaly provozovateli vozu poslat pokutu až 10 tisíc korun.