Odsouzené zákonodárce připravíme o plat, rozhodla vláda

Praha – Kabinet Petra Nečase na dnešním jednání odsouhlasil návrh zákona, podle kterého nebudou mít zákonodárci pravomocně odsouzení do vězení nárok na poslanecký plat. Opoziční sociální demokracie již avizovala, že tento plán s výhradami podpoří. Vláda rovněž odsouhlasila rozdělení Vojenské policie na dvě složky a odprodej zbytného majetku Správy železniční a dopravní cesty.

PLATY ZÁKONODÁRCŮ:

Návrh z dílny poslanců ODS slibuje, že do budoucna přijdou pravomocně odsouzení a věznění poslanci a senátoři o plat, náhrady a další benefity. Občanští demokraté zdůvodňují platovou novelu tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat mandát. Totéž by platilo i v případech, pokud by byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci.

„Je to přirozená věc. Není důvod, aby dostávali finanční a nefinanční plnění, protože nemohou řádně plnit své povinnosti,“ uvedl po jednání vlády premiér Petr Nečas s tím, že návrh zákona by mohl vstoupit v platnost ještě v tomto volebním období. „Není důvod to zdržovat.“

S plánem občanské demokracie souhlasí i ČSSD a podle předsedy jejího poslaneckého klubu Jeronýma Tejce ho nejspíš podpoří, byť má výhrady k tomu, že návrh neřeší situaci celou. „Pokud je někdo odsouzen a nemůže vykonávat mandát, měl by spíše přijít o celý mandát než jen o plat,“ konstatoval ve vysílání ČT24 Tejc.

Koho by se ztráta platu mohla týkat? Kromě v současnosti nezařazeného a nyní už pravomocně odsouzeného poslance Romana Pekárka, který ještě jako nepravomocně odsouzený nahradil koncem loňského roku ve sněmovně jednoho z rebelujících poslanců ODS, v tomto volebním období zatím žádný zákonodárce k nepodmíněnému trestu odsouzen nebyl. Bývalý sociální demokrat David Rath čeká na soud kvůli podezření z korupce ve vazbě. Stíhaní jsou také další poslanci - Otto Chaloupka (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09).

VOJENSKÁ POLICIE:

Vojenská policie by se na základě podkladů ministerstva obrany měla ještě letos rozdělit na dvě části. První z nově vzniklých složek by byla podřízena ministru a sloužila by k odhalování protiprávního jednání vojáků. Druhá část by zajišťovala pořádkové a dopravní služby a byla podřízena náčelníkovi generálního štábu. Obrana si od reorganizace slibuje mimo jiné finanční úsporu, jen na platech by měla ušetřit více než 50 milionů ročně.

Vojenská policie by také nově měla mít menší počet velitelství. Podle předkladatelů dnes vládou přijatého materiálu si nejen armádní představitelé, ale také někteří vedoucí zaměstnanci ministerstva často stěžují na uzavřenost a špatnou komunikaci Vojenské policie.

Změna velitelské struktury s sebou ale přinese i několikamilionovou investici do rekonstrukce budov a rozšíření kapacit dvou velitelství. Další investice bude nutné vynaložit na technické zabezpečení prostor pro reorganizovanou kriminální službu Vojenské policie. „Zákon odstraňuje dosavadní nedostatky stávající právní úpravy,“ dodal Nečas s tím, že dojde ke zpřesnění působnosti Vojenské policie a precizování práce vojenského policisty.

MAJETEK SŽDC:

Nečasův kabinet odsouhlasil také prodej nevyužitých pozemků a drážních domků patřících Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Hodnota zbytného majetku je téměř devět milionů korun. Získané peníze hodlá správa železnic investovat do oprav, rekonstrukce a modernizace železniční dopravní cesty.

Vláda zároveň schválila kontrolu hospodaření generálního ředitelství Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Ta se zaměří na vynakládání peněz v souvislosti s nedávnou kritikou Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který generálnímu ředitelství správy železnic vyčítal příliš vysoké náklady na provoz služebních automobilů.

ZEMĚDĚLCI:

Zemědělci postižení suchem dostanou od státu podporu ze státních hmotných rezerv obilovin, kterou mohou tuzemští chovatelé skotu, vepřů a drůbeže dostat jako krmivo. Zápůjčka obilovin se má týkat pouze zemědělců, kteří podnikají na pozemcích nacházejících se na postižených územích. „V České republice byly některé lokality zejména na Moravě postižené jarními mrazy a následně přišlo extrémní sucho,“ vysvětlil důvody půjčky ministr zemědělství Petr Bendl.