Boj o voliče: Franz volí Zemana. I hlasy Čechů v cizině jsou důležité

Praha - Volební místnosti se v Česku sice otevřou až zítra, nicméně po světě se volí už dnes. Jako první vzhledem k časovému posunu volí Češi v Brazílii, následují Spojené státy - celkem se prezident volí na více než stovce velvyslanectví a konzulátů. Do voličských seznamů se po celém světě zaregistrovalo skoro 9 tisíc Čechů. I tak malé číslo může být nakonec důležité, což se ukázalo při volbách do sněmovny v roce 2006. A proto je důležitý každý hlas - mnozí neúspěšní kandidáti již naznačili, koho preferují, dnes se vyjádřil pro Týden.cz i umělec Vladimír Franz: Svůj hlas dá Miloši Zemanovi.

Vladimír Franz se vůbec poprvé vyjádřil k tomu, koho podpoří ve druhém kole. „Chcete opravdu vědět, komu dám nakonec hlas? Miloši Zemanovi. Jeví se mi - se všemi chybami i přednostmi - přece jen čitelnější,“ uvedl Franz v rozhovoru pro týden.cz. Nicméně podle jeho slov jde o jeho osobní rozhodnutí. "Každý by měl vystupovat pouze sám za sebe, nikdo by nikomu neměl předepisovat, co si má myslet, a vnucovat mu tak svůj názor, ať už je jakýkoli, dodal.

Oba kandidáti bojují nejen o nerozhodnuté voliče, ale i o ty, kteří v prvním kole podpořili neúspěšné kandidáty. Hraje se tak zejména o hlasy Jana Fischera a Jiřího Dienstbiera. Každého z nich podpořilo přes 800 tisíc lidí, dohromady tedy armáda jeden milion 600 tisíc hlasů. Dá se tak předpokládat, že právě tyto hlasy rozhodnou.

Prezidentští kandidáti
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Jan Fischer ve druhém kole volby nepřímo podpořil Miloše Zemana. Schwarzenberga podpořili Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Přemysl Sobotka (ODS) a jejich strany. ČSSD požádala občany, aby v druhém kole volby zvážili podporu Miloše Zemana. Její kandidát Jiří Dienstbier však Zemana kritizuje a prohlásil, že ho nebude volit, ačkoliv k volbám půjde. Schwarzenberga přímo nepodpořil. Táňa Fischerová vyjádřila radost, že Schwarzenberg postoupil, přímou podporu však posléze popřela. Jana Bobošíková nepodporuje ani jednoho kvůli jejich eurooptimismu. Vladimír Franz dá hlas Zemanovi: „Pokud si mám vybrat mezi prasečí a ptačí chřipkou, vybral jsem si prasečí chřipku,“ vzkázal pro server iDnes.cz.

Kandidáty v prvním kole dělilo 41 653 hlasů, rozhoduje každý hlas

Sněmovních voleb v roce 2006 se zúčastnilo 6 700 krajanů. Jejich hlasy se započítávaly v Jihočeském kraji. Nejprve to vypadalo, že tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek získá spolu s komunisty většinu 101 křesel. Jenže krajané podpořili 50,2 procenta hlasů ODS vedenou Mirkem Topolánkem, a po přepočtu na mandáty se tak zrodil volební pat, kdy pravice i levice měla 100 hlasů. Premiérem se nakonec stal Topolánek, který uzavřel koalici s KDU-ČSL a SZ a získal podporu dvou poslanců ČSSD.

Jak volí Češi v zahraničí
Zdroj: ČT24

Podle výsledků prvního kola prezidentské volby Češi, kteří volili v cizině, preferují Karla Schwarzenberga. Pokud by volba záležela jen na nich, stal by se Schwarzenberg hlavou státu už v prvním kole. Hlas mu totiž dalo 54,3 procenta zahraničních voličů. Zeman sice skončil na druhém místě, ale s velkým odstupem. Hlas mu dalo 10 procent krajanů. V prvním kole volby hlasovalo v cizině zhruba 5 500 lidí. 

Výsledky prvního kola volby:

  • Miloš Zeman - 1 245 848 hlasů (24,21 procenta)
  • Karel Schwarzenberg - 1 204 195 hlasů (23,4 procenta)

Nový prezident složí slib 8. března

Nový prezident by měl skládat slib na společné schůzi parlamentních komor v pátek 8. března dopoledne ve Vladislavském sále Pražského hradu. Inaugurační schůzi svolává podle zákona předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Václavu Klausovi končí mandát 7. března. Schůze bude podle Němcové velmi podobná té minulé. Jedinou změnou bude to, že nový prezident bude skládat slib do rukou předsedy Senátu, nikoli sněmovny. Novinku zavedl zákon o přímé volbě hlavy státu.

Prezidentská standarta
Zdroj: isifa/LN/Hynek Glos

Kampaň v Česku vrcholí, na kandidátech je vidět únava

Už zítra dvě hodiny po poledni pak začne rozhodující druhé kolo prezidentské volby také v Česku. Podmínkou pro připuštění k volbě je prokázání se českou státní příslušností. Vedle občanského průkazu mohou voliči použít i cestovní pas. Volební lístky na rozdíl od prvního kola do schránek nepřicházejí, k vyzvednutí jsou až ve volební místnosti. Vytištěny přitom byly lístky všech devíti kandidátů a komise je protřídí na postupujícího Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga.

Dnešním dnem také vrcholí předvolební kampaň, kdy kandidáti cílili především na nerozhodnuté voliče a ty, kteří prve podpořili jiné kandidáty. Oproti souboji devíti kandidátů před prvním kolem se posledních čtrnáct dní neslo v ostřejším a osobnějším tónu.

  • Miloš Zeman: To druhé kolo je jiné tím, že se nemusíme rozptylovat mezi devět kandidátů, protože zbyli jenom dva.
  • Karel Schwarzenberg: Dosti se přitvrdilo, diskuse, dokud nás bylo devět, byly mnohem, řekněme, rozumnější.

„Na obou kandidátech je cítit a hodně vidět únava. Ukazuje se, čtrnáct dní je hrozně hrozně dlouhá doba,“ uvedl reportér ČT Lukáš Dolanský, který s kolegou Janem Šenkýřem poslední předvolební dny kandidátů sleduje. „Překvapilo mě, že když se potkají, v zákulisí jsou smířliví a nemají problém se spolu bavit, i vtipkují.“ Ve středu zájmu obou kandidátů je v tuto chvíli zejména příprava na duely a konzultace mediální strategie.

  • mluvčí Zemanovy kampaně Hana Burianová: Posilujeme v krajských městech, odezva je velmi pozitivní, občané si chtějí doslova kupovat propagační materiály. Máme i klasiku jako je inzerce v novinách a na internetu, posílili jsme i sociální sítě.
  • hlavní manažer Schwarzenbergovy kampaně Marek Vocel: Využili jsme jak outdoorové plochy, tak inzerci v tisku, samozřejmě významně používáme sociální sítě. Jedním z vrcholů kampaně byla série koncertů noc s Karlem, která vrcholila v neděli.

Oba dva kandidáti také přiznávají, že neví, jak druhé kolo dopadne. Podle Dolanského je na nich znát hlavně to, že se těší, až celá kampaň skončí, nyní už bez ohledu na konečný výsledek.

Předvolební kampaň uzavře Prezidentské finále v Hybernii

K ujasnění preferencí může pomoct i poslední velká debata České televize pojmenovaná Prezidentské finále. Střet Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v divadle Hybernia začíná ve 20:00. ČT1 a ČT24 ho odvysílá živě. Kandidáti budou s moderátorem Václavem Moravcem hovořit o volební kampani, pravomocech prezidenta, prostor dostanou i příznivci obou zájemců o Pražský hrad.