Wolf se vyhýbá vězení, soud dal příkaz k zadržení

Ostrava - Ostravský krajský soud vydal příkaz k zadržení bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa. Vyhýbá se nástupu k výkonu trestu. Wolf si má odpykat šest let ve vězení za zneužití státní dotace ve výši 11 milionů korun. Podle rozsudku Vrchního soudu v Olomouci měl Wolf také uhradit pět milionů korun, potrestaná byla i jeho manželka.

Policii se Wolfa nepodařilo zkontaktovat

„Dosud se nepodařilo odsouzenému doručit výzvu k nástupu do výkonu trestu. Nepodařilo se to prostřednictvím pošty ani policie. Ta se o to pokoušela několikrát. Soudce tak dospěl k názoru, že se vyhýbá nástupu do vězení,“ uvedl mluvčí soudu Jiří Křivský s tím, že policisté se pokoušeli bývalého poslance kontaktovat několikrát. „Těch pokusů bylo dost. Soudce má obavu, že se bude skrývat,“ doplnil.

Příkaz odešel dnes poštou policii. „Tedy pravděpodobně jiný útvar policie začne docenta Wolfa hledat. Když ho najde, tak ho dodá do nejbližší věznice,“ řekl Křivský serveru lidovky.cz. „Pak dostaneme zprávu, že výkon trestu nastoupil,“ dodal. Už počátkem ledna Wolf požádal soud o čtyřtýdenní odklad nástupu. Soud to ale zamítl. Čas chtěl odsouzený na vyřízení osobních záležitostí. 

Podle obžaloby firma Wolfových UT 2002 získala od ministerstva životního prostředí v rámci programu na podporu vědy a výzkumu dotace na dva projekty spojené s ochranou přírody a krajiny. V letech 2005 až 2007 tak čerpali 11 milionů korun. Peníze ovšem měli získat na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. V žádostech prý Wolf uvedl, že se na projektech budou podílet moravskoslezské a polské vysoké školy, ani jednu ale neoslovil. Z expertů, které uváděl jako spolupracovníky, jej někteří odmítli, jiní spolupracovali okrajově. Další o tom nevěděli vůbec.

Manželé se také zpovídali z toho, že falšovali účetnictví. Měli si například proplácet náklady za dovolené a zahraniční cesty, které s výzkumy vůbec nesouvisely. Statisíce podle účetnictví dali neexistující společnosti za konzultace, jejich auta ujela za dva roky absurdně mnoho kilometrů. Wolf na svém webu uvedl, že rozhodnutí soudu považuje za nespravedlivé; podává prý dovolání k Nejvyššímu soudu. 

Vstup Michala Poláška (zdroj: ČT24)