Schwarzenberg ovládl Prahu, Zeman zbytek republiky

Praha – Miloš Zeman ovládl ve druhém prezidentském kole skoro celou republiku, s výjimkou Prahy uspěl ve všech krajích. To je velký rozdíl proti prvnímu kolu, kde Karel Schwarzenberg uspěl kromě hlavního města v pěti krajích. Zeman otočil výsledek i v některých velkých krajských městech - konkrétně v Pardubicích a Olomouci.

Karel Schwarzenberg ve druhém kole bodoval v hlavním městě, což se čekalo. V prvním kole vyhrál kandidát TOP 09 zhruba o 160 tisíc hlasů, ve druhém kole tento rozdíl narostl ještě o dalších dvacet tisíc. Přes 60 procent hlasů získal Schwarzenberg i v okresech Praha-východ a Praha-západ. Vyhrál také v Brně a Plzni, ve třech okresech v Libereckém kraji a na Náchodsku, což ovšem na celkové vítězství nemohlo stačit.  

Zajímavé jsou výsledky z českých krajů – tam totiž v prvním kole většinou bodoval kandidát TOP 09. Schwarzenberg před 14 dny zvítězil v Libereckém, Královéhradeckém, Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji – naopak Zeman v Karlovarském, Ústeckém a Pardubickém kraji. Druhé kolo ale nabídlo zcela odlišný výsledek – bývalý premiér vyhrál třeba i v Libereckém kraji, ačkoliv zvítězil jen v jednom ze čtyř okresů. 

Zejména na severu Moravy Zeman dominoval

Na Moravě pak Zeman potvrdil svou dominanci z prvního kola, Karel Schwarzenberg uspěl nejlépe v Jihomoravském kraji, kde získal 42,5 procenta hlasů. Doslova Zemanovou baštou byl  Moravskoslezský kraj, kde získal bývalý premiér více než dvě třetiny všech hlasů – přes 73 procent dostal na Bruntálsku a vůbec nejúspěšnější byl v okrese Karviná, kde získal přes 76 procent. Ministrovi zahraničí pak nepomohlo ani to, že zabodoval u krajanů, kteří volili v cizině. 

Pokud se podíváme na výsledky ve velkých krajských městech, tak Karel Schwarzenberg zpravidla vítězil v Čechách (Karlovy Vary, Liberec, Hradec Králové, Plzeň, České Budějovice), Miloš Zeman uspěl v Ústí nad Labem, Pardubicích a Jihlavě. Na Moravě si oba kandidáti krajská města rozdělili, Schwarzenberg vyhrál v Brně a Zlíně, Zeman zase v Olomouci a výrazně také v Ostravě.

Z výsledků druhého kola podle sociologa Daniela Prokopa z agentury Median vyplývá, že se Miloši Zemanovi povedlo volbu interpretovat jako souboj levice kontra pravice. Zajímavé je v této souvislosti srovnání se sněmovními volbami v roce 2010 - v těch okresech, kde vyhrála pravice, teď zvítězil Karel Schwarzenberg v poměru hlasů 55:45, v levicových okresech ovšem Zeman zvítězil vyšším poměrem 65:35. Prokop ve volebním studiu ČT upozorňoval i na to, že Zeman uspěl v okresech s vyšší nezaměstnaností - pokud vezmeme 20 procent okresů s nejvyšší nezaměstnaností v Česku, tak v nich Miloš Zeman získal dvě třetiny všech hlasů.

Vůbec nejúspěšnější byl příští prezident Miloš Zeman v obci Proseč na Pelhřimovsku, kde získal přes 98 procent hlasů – z 55 tamních voličů mu hlas nedal pouze jeden. Karel Schwarzenberg uspěl nejvíc v Okoři u Prahy, kde dostal skoro 93 procent hlasů. Ministr zahraničí vyhrál i u krajanů v zahraničí, v Íránu, Uzbekistánu, Zimbabwe a Portugalsku dokonce získal 100 % hlasů.