Česko postihla obleva, místy hrozí povodně

Praha - Po silných mrazech postihla Česko obleva. Problémy byly hlavně ráno, kdy se teploty ještě držely okolo nuly a mokrá zem namrzala. Na severu republiky se stalo hned několik nehod. Kvůli dešti a oblevě varují meteorologové před zvýšenými hladinami řek, může být dosažen první, výjimečně i druhý stupeň povodňové aktivity. V dalších dnech bude rtuť teploměru ještě stoupat. Nejtepleji, až 12 stupňů, by mělo být ve středu. Už koncem týdne se ale mají vrátit mrazy.

Hladiny začnou stoupat už dnes večer, ve středu mohou dosáhnout prvního, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity. „S ohledem na rozložení sněhových zásob a předpokládaných dešťových srážek k tomu může nejpravděpodobněji dojít ve středních polohách na západě a jihu České republiky, případně v oblasti Českomoravské vrchoviny,“ uvedli meteorologové. Doporučují proto sledovat předpovědi počasí.

„Od dnešního rána do středy rána očekáváme pět až 15 milimetrů, na Šumavě až 20 milimetrů dešťových srážek. Ve středu a v noci na čtvrtek pak dalších jeden až pět, na Šumavě až deset milimetrů. Srážky v kombinaci s oteplením a čerstvým větrem povedou k tání sněhové pokrývky,“ uvedl ČHMÚ. Výstraha před zvýšením hladiny řek platí od dnešního večera do pátku pro kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Vysočinu a Prahu. 

Hasiči sundávají ze střech sníh

Prudké oteplení také uvolňuje sníh a led ze střech. Na některých místech republiky ho proto hasiči raději sami shazují. „V některých případech hasiči mohou pomoci, pokud se jedná o bezprostřední ohrožení životů, popřípadě majetku občanů. Hasičům tato povinnost ze zákona nevyplývá, je odpovědností majitelů, aby si na tuto službu včas objednali soukromou firmu,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Sněhové převisy dělají problém například v centru Klatov, kde v minulém týdnu napadlo zhruba 40 cm sněhu. Městská policie uzavřela dvě ulice poblíž náměstí, kde kusy těžkého sněhu visely ze střech městského úřadu a dalších budov. Sem pak najela hasičská plošina.