16letá dívka zemřela na otravu metanolem, jde o 40 oběť

Ústí nad Labem – V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem zemřela 16letá dívka, která zde přes týden ležela s otravou metylalkoholem. Informaci přinesla televize Nova. V České republice tak jde o 40. oběť toxické látky. Severočeská policejní mluvčí Jana Matonohová ale uvedla, že informaci nelze potvrdit, neboť policie na žádost rodiny k případu neposkytuje žádné informace.

V Ústeckém kraji šlo o první případ otravy metanolem. Nemocnice dívku přijala v neděli 20. ledna ve vážném stavu. Toxický alkohol vypila nejspíš někde na Děčínsku, neboť se případem zabývají děčínští policisté.

Dvaatřicet osob již bylo v souvislosti s metanolovou kauzou obviněno, a to většinou z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Okresní soud ve Zlíně vynesl minulý týden i první, zatím nepravomocný verdikt. Podmínky a peněžité tresty soudce uložil jednomu z menších distributorů a hospodskému ze Zlínska. Oba se přiznali. Distributor koupil 300 litrů nelegálního alkoholu od muže, který je stíhán v hlavní, takzvané zlínské větvi kauzy, a prodal jej se ziskem hospodskému. Muž však po vypuknutí aféry lihovinu podle svých slov sám zlikvidoval.

Mezi konzumenty stále kolují tisíce litrů nebezpečného alkoholu. Celkové odhady hovoří o tom, že závadného alkoholu bylo vyrobeno na patnáct tisíc litrů. Dvě třetiny z nich se už policii podařilo vypátrat. Spekuluje se o tom, že zbylých pět tisíc litrů v tichosti zlikvidovali sami distributoři. Policisté ale už dříve varovali, že může kolovat i mezi lidmi.

Pančovaný alkohol si vyžádal už 40 obětí na životech a více než sto dvaceti lidem způsobil zdravotní problémy. Tři oběti si metanol vyžádal i v Polsku. V příhraniční obci po Štědrém dnu zahynuli tři lidé, kteří si alkohol přivezli z Česka. Pozůstalí a lidé, kterým pančovaný alkohol přinesl zdravotní komplikace, se mohou o svá práva hlásit ještě několik měsíců. Policie stále rozkrývá rozsáhlou síť distributorů, prodejců a výrobců alkoholu. Vyšetřování bude trvat ještě čtyři až pět měsíců.