K legalizaci konopí pro lékařské účely chybí už jen podpis prezidenta

Praha - Užívání marihuany jako léku by mohlo být už letos legální. Novelu schválili senátoři, podepsat ji musí ještě prezident. Konopí bude k dostání v lékárnách na elektronický předpis. Kritici návrhu ale poukazují na to, že bude pro některé lidi moc drahé. Novelu schválilo 67 ze 74 přítomných členů horní komory.

Nadějí pro lidi, kteří trpí Alzheimerovou chorobou, roztroušenou sklerózou, silnými migrénami, ale i například některými druhy rakoviny, je dosud zakázané konopí indické. Senát schválil pravidla pro jeho léčebné využívání. Léčebné konopí by si jeho uživatelé museli sami platit, zákon nedovoluje domácí pěstování. Kvůli tomu se ozývají nejčastější výtky k jeho současné podobě. „Ministerstvo zdravotnictví nepodporuje nějakou plošnou samoléčbu bez indikace lékaře,“ zdůvodnil náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

První pacienti by si mohli konopí zakoupit už v létě tohoto roku na základě elektronického předpisu od lékaře. První rok se má konopí dovážet ze zahraničí, především z Izraele a Nizozemí, později by ho mohli začít prodávat i licencovaní pěstitelé v Česku. 

Dosud bylo konopí cenově dostupné, ale nelegální. Teď je legální, ale drahé

Podle odborníků bude ale cena za lékařské konopí velmi vysoká. Dojde k rozporu. Dosud bylo konopí finančně dostupné, ale nebylo legální. Nově bude sice legální, ale pro některé nebude dostupné, protože na něj nebudou mít lidé peníze. Částka za léčbu na jeden měsíc by se měla vyšplhat k deseti tisícům korun. 

Pavel Bém, poslanec za ODS:

„V tuto chvíli zvítězil zdravý rozum a Česká republika se přiklonila na stranu těch rozumných fungujících zdravotních politik, které jsou postaveny na principu, že když něco funguje jako lék nebo léčivý přípravek, tak by mělo být umožněno se tím přípravkem léčit.“

Licencované tuzemské konopí bude levnější než to z dovozu

Na dovoz a distribuci konopí bude dohlížet Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má do roka začít vydávat licence tuzemským pěstitelům. SÚKL by také určoval, na jaké ploše by se konopí pěstovalo. Ústav má například vydávat maximálně pětileté licence pěstitelům a organizovat výběrové řízení na nákup marihuany, které má být dvoukolové. Ve druhém kole bude rozhodujícím kritériem cena konopí, která by měla mít tříčtvrteční váhu. Podmínkou pro udělení licence by bylo také to, že tuzemské konopí bude levnější než dovážené. Podle spoluautora poslanecké předlohy Pavla Béma (ODS) by se cena léčebného konopí mohla snížit nejméně o polovinu.

Senát naopak vrátil normu o transformaci občanských sdružení. Senát chce podmínky pro přeměnu občanských sdružení na obecně prospěšné společnosti zmírnit. K transformaci by postačil souhlas nadpoloviční většiny členů sdružení, nikoli všech. 

Senát vrátil i návrh nového zákona, který upravuje podmínky poskytování služeb spojených s bydlením. Senátoři v něm chtějí především snížit navržené poplatky z prodlení při platbách u příjemců služeb i jejich poskytovatelů. Tvrdí, že poplatky jsou nepřiměřeně vysoké a hraničí s lichvou. „Pokud stát nastavuje sazbu 91 procent, tak to rozhodně není křesťanský úrok,“ tvrdí senátor Miloš Vystrčil (ODS). „Myslím si, že bychom lichvářské úroky neměli do zákona dávat,“ připojil se Jiří Dienstbier (ČSSD).

Česká republika není jediná země, která konopí pro léčebné účely zlegalizovala. V Nizozemsku, které je známé drogovou turistikou, je marihuana dostupná na předpis už deset let. Spojené státy jsou v konopné léčbě rozdělené - a to na zastánce a odpůrce legalizace. Konopí dalo zelenou i Německo - v lékárnách je k dostání už skoro dva roky.Od devadesátých let funguje konopná léčba v Izraeli. Pacientům je dostupná za jednotný měsíční poplatek - v domácích podmínkách je ale zakázané.