ÚOOÚ: Buď sKarty zastavte, nebo změňte zákon

Praha - Až desetimilionová pokuta hrozí ministerstvu práce a sociálních věcí za projekt sKaret. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) v něm nejsou dostatečně zabezpečená data proti zneužití. Ministerstvo práce a sociálních věcí má do konce června chyby napravit. Buď má systém zastavit, nebo musí nechat poslance, aby současný stav odsouhlasili, uvedl šéf Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Igor Němec.

Podle šetření, které provedl Úřad pro ochranu osobních údajů, ministerstvo práce a sociálních věcí předalo osobní údaje o příjemcích dávek neoprávněně, aniž by k tomu byl zákonný důvod. „V tuto chvíli věc je taková, že je uzavřen protokol, jsou uložena nápravná opatření a zahajuje se správní řízení,“ uvedl Němec.

Systém bude nadále fungovat i přes porušování zákona

Ministerstvo závěry ÚOOÚ respektuje. „Ministerstvo už má připraveny návrhy na změny legislativy,“ uvedla mluvčí resortu Štěpánka Filipová. Do doby, než se zákon změní, bude systém fungovat podle stávajících právních předpisů. „Nemůžeme ani jednat jinak, protože se jedná o věc, která už je zjednodušeně řečeno rozjetá, a nemůžeme 'za pochodu' změnit věci, které se v současné době provozují,“ uvedla Filipová. Zda za pochybení ministerstva ponese někdo konkrétní odpovědnost, odmítla mluvčí odpovědět. „V současné době máme přichystané návrhy legislativních změn, které se budeme snažit prosadit,“ dodala.

Česká spořitelna sdělila, že jí nepřísluší záležitost komentovat, protože jde o věc mezi ministerstvem a ÚOOÚ. „Naše stanovisko k sKartě se nemění. Je to výborný produkt a užitečný nástroj, je ale třeba doladit legislativní nedostatky,“ uvedla Helena Matuszná z tiskového oddělení banky.

Místopředseda výboru pro sociální politiku Roman Sklenák (ČSSD)

„Jsem přesvědčen, že první, co by (ministerstvo práce a sociálních věcí) mělo udělat, je od zítřka zastavit vydávání sKaret. Dnes je zřejmé, že postup, který ministerstvo aplikuje, je nezákonný. Domnívám se, že dokonce může docházet k trestnému činu.“

ÚOOÚ již před zavedením sKaret požadoval, „aby byla vyjasněna dostupnost údajů na kartě jiným subjektům“. Mělo být také vymezeno zpracovávání osobních údajů a určena doba uchovávání provozních údajů a postupy pro zabezpečení karty před zneužitím pro případ ztráty a krádeže, uvedla mluvčí. Také ombudsman Pavel Varvařovský kritizoval sKarty za to, že mají mít platební i identifikační funkci. Ministerstvo se bránilo tím, že ochrana soukromí držitelů karet je upravena ve smlouvě s Českou spořitelnou, která systém karet provozuje, případně ve vyhlášce. Ombudsmanovi ale vadilo právě to, že rozsah osobních údajů upravuje jen vyhláška. Je to podle něj v rozporu s požadavky na ochranu práva na soukromí.  

Nečas: Kritické stanovisko jsem čekal

Premiér Nečas uvedl, že kritické stanovisko ÚOOÚ očekával a není jím překvapen. Ministerstvo práce a sociálních věcí musí podle Nečase velmi rychle připravit legislativní změny, které budou vycházet z rozhodnutí úřadu. O věci chce jednat s ministryní a očekává od ní konkrétní návrhy řešení.

„Dnešní rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů je samozřejmě nepříjemné. Na ministerstvu už nějakou dobu usilujeme o to, abychom změnili sKartu v lepší službu pro občany a vyhověli také námitkám dohlížejících úřadů,“ sdělila šéfka resortu Ludmila Müllerová. Brzy zveřejní návrh změn zákona. Prosadit je chce v termínu.

Zaorálek: Nezákonnost v této zemi postupuje od nejvyšších orgánů a institucí státu 

Projekt sKaret čelí výrazné kritice z mnoha stran. Premiér proto před koncem roku s Českou spořitelnou vyjednal úpravu smlouvy. Karta už je dobrovolná a slouží jen jako identifikační průkaz. Opozici to ale nestačí. Jak se nechal slyšet předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, strana bude na půdě Senátu i Poslanecké sněmovny prosazovat úplné zrušení sKaret.

„Odmítám celou filosofii, že výplata dávek, kterou má dělat stát, je předána soukromým subjektům. Celá filosofie této vlády je podle mě vadná, protože je to výhodné možná tak pro ty soukromé subjekty, ale rozhodně ne pro stát,“ uvedl Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD. Podle ČSSD by za pochybení měl nést někdo finanční odpovědnost. 

Jeroným Tejc (ČSSD), předseda poslaneckého klubu:

„Je tady 10milionová pokuta, kterou, pokud bude pravomocná, bude muset zaplatit daňový poplatník. Domnívám se, že by bylo správné, aby tato částka byla vymáhána po těch, kteří tuto škodu státu způsobili. Je možné se zabývat i odpovědností trestní.“

Karty sociálních systémů prosadila vláda na návrh bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) s cílem ušetřit náklady spojené s výplatou sociálních dávek. Po kritice ale nakonec souhlasila s tím, že jejich platební funkce bude použita jen pro dávky v hmotné nouzi, aby se zamezilo jejich zneužívání.