Nový přístup policie: Zaplaťte pokutu, nebo dál nejedete

Praha – Zaplaťte na místě, nebo dál nepojedete. Toto pravidlo podle tvrzení řidičů uplatňují někteří policisté při řešení dopravních přestupků. Šoférům, kteří odmítnou na místě zaplatit pokutu a chtějí věc řešit ve správním řízení, nařídí několikatisícovou kauci nebo zabavení auta. Asi desítka řidičů si na nový postup policie hodlá stěžovat. Na přísnější postup se ale musí připravit řidiči i v sousedním Polsku. Tamní úřady se snaží snížit nehodovost čítající tři a půl tisíce mrtvých za rok, která byla loni nejvyšší v Evropě.

Výzvu k okamžitému zaplacení několikatisícové kauce pod hrozbou zabavení vozidla v minulém týdnu od policistů slyšeli minimálně dva řidiči. Oba překročili povolenou rychlost, ale odmítali pokutu uhradit na místě – přestupek chtěli řešit v rámci správního řízení.

„Požádal jsem, aby bylo vše sepsáno k přestupkovému řízení. To mi bylo rezolutně odmítnuto a policista mi okamžitě udělil na místě pětitisícovou kauci,“ popsal situaci Michal Ježdík. On i další muž, pan Michal, odmítají, že by se tímto způsobem chtěli vyhnout placení pokuty.

Ovšem právě toto podezření vedlo zasahující příslušníky k uložení kauce. „Vychází to z projednávání i ze samotného jednání přestupce. Z tohoto chování je zřejmé, že dotyčný řidič předpokládá, že bude využívat obstrukcí,“ bránil svého podřízeného šéf dopravní policie Leoš Tržil, když zhlédl záznam, jenž si Ježdík nahrál.

Policie může žádat kauci nebo zabránit řidiči v další jízdě v případě přestupků, za které hrozí odebrání řidičského průkazu. Jedná se například o vysoké překročení povolené rychlosti nebo nedovolené předjíždění.

Reportáže Richarda Samka a Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Advokát nespokojených řidičů policistův postup odmítá. „Pokud policista nemá důvod a nemá možnost to jakýmkoliv způsobem na místě doložit, nemůže podle mého názoru kauci uložit,“ tvrdí Stanislav Šíp. Pan Michal navíc upozorňuje, že policista, který mu kauci uložil, ani po několika výzvách nevysvětlil, z jakého důvodu musí 5 tisíc zaplatit ihned.

Proti pirátům přitvrzují i v Polsku

V blízké době za dvojnásobné překročení rychlosti v obci budou polští policisté moct zabavit řidičský průkaz. Na tamních komunikacích také přibude 160 nových fotoradarů a další budou mít příslušníci v autech. Ministerstvo dopravy pak lobuje za zvýšení pokut a navýšení hlídek na silnicích.

Čeští řidiči by si v Polsku měli dávat větší pozor zejména na placení pokut. Pokud stejně jako ostatní cizinci nezaplatí na místě, můžou mít velké problémy. „Podle polských předpisů je řidič cizinec povinen zaplatit na místě. Pokud to neudělá nebo s pokutou nesouhlasí, může být zadržen až do zahájení zrychleného soudního řízení,“ upozornil český konzul ve Varšavě Ivo Teichman.

Pan Michal nakonec kauci na místě uhradil, pan Ježdík raději zaplatil pokutu, na postup policistů ale podá stížnost. Zatímco oba řidiči považují hrozbu zabavení vozidla za psychický nátlak, dopravní policie se brání s tím, že pouze reaguje na novodobý problém firem, které řidičům doporučují obstrukce. Podle těchto rádců se přestupek v zákonné roční lhůtě neprojedná a řidič se tak vyhne trestu.

Policité minulý rok jen v Praze uložili 114 kaucí řidičům osobních aut a vybrali tak více než milion korun. U řidičů nákladních aut byl počet ještě vyšší. Se 155 kaucemi dopravní policie vybrala téměř tři a půl milionu korun.