Filip se Zemanem řešili parlament a NKÚ

Praha - Schůzky nastupujícího prezidenta Miloše Zemana s šéfy parlamentních stran pokračovaly i dnešním dnem. S předsedou komunistů Vojtěchem Filipem mluvil Zeman o situaci v parlamentu a obsazení čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Tato instituce je už rok bez předsedy. Schůzka trvala skoro dvě hodiny.

Zeman s Filipem se bavili mimo jiné o prioritách příštího prezidenta ve vztahu mezi ním, parlamentem a vládou. Zeman totiž už dříve prohlásil, že nehodlá být pasivním prezidentem a že chce chodit na některá zasedání vlády či schůze sněmovny. Filip prý také na schůzce ocenil, že se Zeman vymezil vůči koaliční vládě vedené Petrem Nečasem (ODS).

Velmi podobný názor na současnou vládu naznačil Filip dnes již při svém příchodu k Zemanově kanceláři. „Já myslím, že mohu se přiklonit k tomu názoru, který řekl Miloš Zeman, že tato vláda nemá důvěru občanů, protože si získala za podivných okolností důvěru parlamentu díky poslancům, kteří jsou pravomocně odsouzeni,“ řekl Filip s tím, že další přežívání vlády je jen ke škodě české společnosti.

Zeman byl již před svým vítězstvím v první přímé volbě prezidenta silným kritikem vlády. Fakt, že se vládní koalice opírá o hlasy liberálních demokratů ze strany LIDEM, která vznikla odštěpením části někdejších členů Věcí veřejných (VV), budoucí prezident považuje za důvod k předčasným volbám.

O projektu integrace levicových stran, na němž by se Zeman údajně rád podílel, se Filip odmítl bavit. „Ne, to jsem odmítl, protože já jsem příznivec toho, že politické strany mají suverénně vystupovat v rámci předvolební kampaně,“ uvedl po skončení schůzky Filip. Zeman se prý vyjádřil tak, že mu rozumí.

Před Filipem dnes Zemana navštívila místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, už v úterý mluvil Zeman s premiérem Petrem Nečasem, ve středu pak s šéfem ČSSD Sobotkou. V pátek vpodvečer k Zemanovi zavítá předseda TOP 09 a jeho sok z prezidentské volby Karel Schwarzenberg. Se zástupci nejmenší vládní strany LIDEM se Zeman odmítl setkat.