Exposlanec Wolf se vězení zatím úspěšně vyhýbá

Praha - Policie stále pátrá po bývalém poslanci Petru Wolfovi. Kriminalisté se teď pokoušejí zmapovat poslední dny Wolfova života před jeho zmizením. Wolf byl odsouzen k šestiletému trestu odnětí svobody za zneužití dotace, nástupu do vězení se vyhýbá.

Policie bližší informace o hledání exposlance poskytnout nechce. „Nebudeme ani tentokrát zveřejňovat jednotlivé dílčí úkony či metody využívané při pátrání,“ uvedla ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Podle neoficiálních statistik zhruba třetina takzvaných uprchlíků míří za hranice. Není ale ještě jasné, že je i to i případ Wolfa. „Soud nemá poznatek, že by se Wolf zdržoval v zahraničí,“ sdělil mluvčí ostravského krajského soudu Jiří Křivský.

Útěk před zákonem do zahraničí přitom často skýtá řadu komplikací a je finančně náročný. Někteří advokáti ČT vyčíslili, že pro klidný život v některé ze vzdálených ostrovních zemí potřebují uprchlíci zhruba 50 milionů korun. Jde o investici do nových dokladů, podnikání, bydlení, cest rodinných příslušníků, ale i úplatků. Uprchlíci v cizině se musejí držet  také zásadního pravidla - necestovat letadlem. Pokud by totiž stroj například nouzově přistál v zemi, s níž má Česko dohodu o vydávání, mohou skončit ve vydávací vazbě. 

image_437229
Zdroj: ČT24

Policie zatím neobstavila jeho nemovitosti. Odsouzený exposlanec totiž ještě před útěkem začal dobrovolně splácet pětimilionovou pokutu, kterou mu vyměřil soud. Veškeré podnikatelské aktivity Wolfovy rodiny teď převzal starší syn.

Soud uznal Wolfa vinným za to, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Wolfova firma UT 2002 žádala ministerstvo o dotace na dva projekty. V žádostech Wolf uvedl, že se na nich budou podílet moravskoslezské a polské vysoké školy. Ani jednu ale neoslovil. Z expertů, které uváděl jako spolupracovníky, jej však někteří odmítli, jiní spolupracovali jen okrajově a další o tom nevěděli vůbec. Na dva projekty čerpal Wolf v letech 2005 až 2007 celkem 11 milionů korun.

Poslanecká sněmovna Wolfa vydala počátkem listopadu 2009, protikorupční policie záhy zahájila jeho trestní stíhání pro podezření z dotačního podvodu a porušení autorského práva. Ostravský krajský soud bývalému poslanci uložil pět let vězení a pokutu milion korun. Vrchní soud v Olomouci trest Wolfovi zpřísnil na šest let vězení a pokutu pět milionů korun.

Odsouzena byla i Wolfova manželka k podmínečnému tříletému trestu a pokutě milion korun. Na svých internetových stránkách Wolf v lednu uvedl, že rozhodnutí soudu považuje za nesprávné a nespravedlivé a prostřednictvím svého obhájce podává dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)