Zeman chce dávat 30 procent platu na snižování státního dluhu

Nové Veselí - Prezident Miloš Zeman poděkoval místním lidem v Novém Veselí na Žďársku za podporu. Ve volbách zde získal 75 procent hlasů. V obřadní síni, kde setkání proběhlo, mimo jiné prohlásil, že chce dávat 30 procent ze svého platu do takzvaného prezidentského fondu, který by měl sloužit na snižování státního dluhu. Do dvou měsíců chce také doplnit Ústavní soud, má už osm návrhů. Na Vysočině bude asi týden, poté se vrátí zpět do Prahy.

Obyvatelé Nového Veselí se zajímali hlavně o místní témata. Zajímalo je například to, co bude Miloš Zeman pěstovat na své zahradě nebo zda se bude dál starat o svoji chalupu. Došlo ale i na vážnější otázky, jako je například státní dluh. Zeman chce kvůli němu založit prezidenstký fond, kam bude měsíčně posílat asi 60 tisíc korun ze svého platu. Zároveň vyzval další lidi, aby do fondu přispívali. Minimální částka má být 160 tisíc korun, právě tolik teď totiž dluží každý obyvatel České republiky. Případné dárce chce Zeman oslovit přátelsky. Uvedl, že generální ředitelé ČEZ a bank mají příjmy asi desetkrát vyšší než prezident.

Fond chce Zeman založit do dvou měsíců po své inauguraci. Jako prezident bude pobírat měsíční plat 186 300 korun hrubého. Dalších 173 300 korun měsíčně činí podle zákona „víceúčelová paušální náhrada“. Státní dluh České republiky se loni zvýšil o 168 miliard korun na 1,668 bilionu korun. „Málo se ví, že my platíme jenom rostoucí úroky, ale že sám státní dluh vůbec nesplácíme… Pevně doufám, že do prezidentského fondu se přidají i další,“ uvedl Zeman.

Miloš Zeman v prezidentské funkci podle svých slov plánuje často navštěvovat regiony, postupně objet všechny kraje a setkat se tam s významnými lokálními osobnostmi. „Se všemi hejtmany - a budu tak pokračovat v tradici svého předchůdce, s představiteli vedení odborů - tam už ta návaznost na tradici je poněkud slabší, ale samozřejmě i s představiteli zaměstnavatelských, tedy podnikatelských svazů,“ vypočítává Zeman.

Celkem pochopitelně se nejprve vypravil právě na Vysočinu. Předtím navštívil krajskou konferenci své domovské strany SPOZ v Pardubicích, v jednom z krajů, kde strana uspěla a funguje v krajské koalici. Zeman straně, v níž je čestným předsedou, vyjádřil podporu. „Jako řadový člen SPOZ budu tuto stranu volit v parlamentních volbách, ale to je jen jeden hlas z osmi milionů,“ řekl před prezidentskými volbami. Ze stejného důvodu se chystá 2. března do Zlínského kraje. Kromě dnešního poděkování novoveselským obyvatelům bude většinu času na venkově úřadovat. Na Vysočině se totiž chystá přijímat hosty, dost možná taky ladit svůj budoucí hradní tým.

Vydáno pod