Nová léčba epilepsie může pomoci těm, na které léky nezabírají

Brno – V Brně testují lékaři novou léčebnou metodu epilepsie. Ta by mohla pomoci některým pacientům, na něž klasická léčba léky nezabírá. V Česku epilepsií trpí asi 100 tisíc pacientů a mnozí z nich hledí na novou metodu s velkými nadějemi. Právě 11. únor se už potřetí stal evropským dnem této nemoci. Má mimo jiné připomínat smutnou statistiku, podle které jenom v Evropě trpí tímto onemocněním asi 6 milionů lidí, z toho milion dětí.

Nová metoda na léčbu epilepsie, kterou testují brněnští lékaři, dává naděje mnoha nemocným a jejich příbuzným. „Je to metoda hluboké mozkové stimulace. Byla schválena Evropským regulačním úřadem k léčbě epilepsie teprve v roce 2011,“ uvedl Milan Brázdil, přednosta 1. neurologické kliniky. Právě brněnské centrum je první středisko ve střední Evropě, které podobnou metodu začalo používat k léčbě svých pacientů.

Milan Brázdil, přednosta 1. neurologické kliniky v Brně

„Jedná se o stimulační záležitost, kdy jsou do hlubokých struktur mozku, do takzvaných talamických jader, zavedeny ze dvou stran hluboké elektrody. Pod kůží je pak elektroda vedena k jakémusi generátoru, prostřednictvím něhož jsou hluboké mozkové struktury stimulovány průběžně.“

Lékaři ale zatím nepředpokládají, že by metodu využili v širším měřítku. Momentálně ji aplikují především na ty pacienty, u kterých běžné léky nezabírají. „Zatím jsme zahájili léčbu u pěti pacientů. Výsledky jsou trošku rozporuplné. Jedná se ale o malé číslo, abychom mohli jednoznačně určit, zda metoda je, či není úspěšná,“ dodal přednosta. I na základě klinických studií se ale předpokládá, že metoda nebude úspěšná u všech jedinců. Lékaři ale předpokládají, že nejméně u poloviny pacientů by k výraznému zlepšení dojít mohlo.

Pomůže tuková dieta i dospělým?

Pacienti v Brně se také mohou podrobit tzv. ketogenní dietě, která se v minulosti používala hlavně u dětských pacientů, kteří nereagují na standardní léčbu medikamenty. „Metoda spočívá ve speciálním dietním opatření s vysokým obsahem tuků,“ dodal lékař. Existuje naděje, že tato metoda by se mohla v modifikované formě použít i u závažných případů dospělých pacientů. Epilepsie není ve většině případů dědičná nemoc. Jsou pro ni typické epileptické záchvaty, které se nedají předpovědět a nabývají nejrůznější intenzity.

Vstup Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)